Dan borbe protiv mozdranog udara

09. jun 2014. 06:23 Društvo Pirot Plus Online

Od 2007. god. u Nacionalni kalendar zdravlja Srbije uvoden je Dan borbe protiv moždanog udara, koji bi trebalo da se obeležava svake godine 9. juna.

U Srbiji je moždani udar prvi uzrok skraćenja životnog veka u ženskom a drugi u muškom delu stanovništva. Ovo oboljenje poprima sve značajnije razmere svuda u svetu, uključujući zdravstvenu i socijalnu komponentu. Najvažnije od svega jeste da se moždani udar može sprečiti. Najbolje lečenje moždanog udara je sprečiti njegov nastanak . Da živimo život oslobođen rizika koji donosi duvanski dim (bez duvana i dima); da imamo pravilan, izbalansiran način ishrane i pravilnu pripremu namirnica uz održavanje telesne težine u granicama normalne; fizičku aktivnost u skladu sa svojim zdravljem, svakodnevno najmanje 30 minuta. Pored toga su neophodne redovne kontrole krvnog pritiska i obavezno lečenje povišenog krvnog pritiska koji se zove i "tihi ubica", jer najčešće ne stvara tegobe i simptome dok nas vodi u bolest. Kontrola vrednosti šećera, masti i holesterola u krvi, i njihovo obavezno održavanje u granicama normale doprineće smanjivanju verovatnoće nastanka moždanog udara, isto kao i pravilno lečenje postojećih bolesti (npr. šećerne i svih drugih hroničnih bolesti).

Centar za prevenciju Doma zdravlja Pirot ovim povodom organizuje sutra, u ambulatni Tijabara, predavanje za stanovništvo “Ishranom i fizičkom aktivnošću protiv moždanog udara”. Službe patronaže imaće pojačan rad u toku kućnih poseta o temi prevencije moždanog udara.