Da se ne zaboravi - Dan sećanja na hrabre Piroćance stradale u ratovima 1991-1999. godine i 20 godina od NATO bombardovanja

24. mart 2019. 15:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Povodom obeležavanja Dana sećanja na hrabre Piroćance stradale u ratovima od 1991. do 1999. godine i 20 godina od NATO agresije u Gradskoj upravi Pirot danas je organizovan prijem za članove porodica Piroćanaca stradalih u ovim ratovima. Porodice stradalih primili su gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i Vladica Tošić, zamenik predsednika Skupštine grada.

Na samom početku prisutnima se obratio Vladica Tošić, a potom su minutom ćutanja odali počast nastradalim Piroćancima.

Gradonačelnik Vladan Vasić izrazio je saučešće porodicama i zahvalio svima koji su došli da obeleže ovaj značajni jubilej. Srbija je kroz svoju istoriju imala mnogo bespotrebnih žrtava, ta deca, očevi, braća, zaslužuju da ih se sećamo, rekao je Vasić i uputio porodice nastradalih Piroćanaca da obiđu institucije grada koje se bave boračkom zaštitom i vide na koji način grad još može da im pomogne.

Vladica Tošić je ovom prilikom podsetio da su se 24. marta 1999. godine u 19:45 časova oglasile prve sirene za opasnost. Narednih 78 noći i dana, na našu zemlju, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, NATO avioni ispalili su oko 50.000 raznih projektila. Marko Simić i Milica Rakić, deca koja su nastradala u NATO bombardovanju, postala su simbol stradanja Srbije u NATO agresiji na SRJ, cinično nazvanoj „Milosrdni anđeo”. Bombardovanje je okončano 10. juna, usvajanjem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je Tošić.

Posle prijema u Gradskoj upravi okupljeni su se uputili ka Karađorđevom parku kod spomenika Cvet mladosti gde je održan pomen palim borcima i položeno cveće.

Komemorativni skup kod spomenika Cvet mladosti počeo je Himnom Republike Srbije.

Pomen Piroćancima – hrabrim borcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999. godine bogoslužio je otac Duško Vidačić.

Cveće i vence su položile porodice palih boraca i delegacije: Grada Pirota, Pirotskog upravnog okruga, Vojske Srbije, Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave u Pirotu, ratnih vojnih invalida, Gradskog odbora SUBNOR-a, rezervnih vojnih starešina, Društva za negovanje oslobodilačkih ratova do 1918., Udruženje vojnih penzionera, političkih stranaka, Odred izviđača Stara planina Pirot.

Posle polaganja venaca gradonačelnik Vladan Vasić rekao je da gotovo niko nije verovao da će se krajem 20. veka sve to izdešavati i sve završiti bombardovanjem. Među stradalim Piroćancima bilo je i mnogo mladih ljudi, Vasić je istakao da su mnoge porodice ostale bez brata, rođaka, prijatelja što je nenadoknadiv gubitak i obećao je da će kao grad pokušati da pomognu na svaki mogući način.

U ime porodica stradalih Piroćanaca u ratovima prisutnima se obratila Monika Dimov, ćerka jednog od nastradalih, Dalibora Dimova.

Obeleževanje ovog dana, prema rečima predstavnika grada Pirota, postaće tradicija ubuduće. Prošlost se ne zaboravlja, ona je putokaz za budućnost.