Da li su i u Pirotu "provaljeni" testovi?

19. jun 2019. 07:00 Društvo Pirot Plus Online

U ponedeljak uveče, 17. juna, na društvenim mrežama pojavili su se zadaci iz matematike pisani rukom koji bi se osmacima pali na testu iz matematike u okviru završnog ispita. Iz tog razloga Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se polaganje testa iz matematike odloži za četvrtak. Kako piše “Blic” u 15 škola u Srbiji kese sa testovima iz matematike otvorene su pre vremena, ali u prisustvu supervizora i komisije i ne bi trebalo da su zadaci procureli iz ovih škola, ali istraga će utvrditi sve detalje. Od pomenutih 15 škola pet je u Beogradu, dve su u Subotici, dve u Pirotu, dve u Užicu i po jedna u Vranju, Prijepolju, Zrenjeninu i Putincima kod Rume.

Slike testa sa zadacima iz matematike delili su učenici jedne osnovne škole u Zemunu preko Vajbera. Prema izjavi ministra prosvete Mladena Šarčevića, policija je utvrdila da su tri žene učestvovale u lancu odgovornosti za otkrivanje testova iz matematike i da su te osobe iz škole u Zemunu.

Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da povuče i zameni i kombinovani test koji osmaci polažu danas.

Izvor: Blic (https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ministar-sarcevic-otkrio-kako-su-testovi-iz-matematike-provaljeni/0mvkbbk ; https://www.blic.rs/vesti/drustvo/mala-matura-polaganja-matematika-odlozeno/lcbpchz)