Džez i sećanja iz rata središte romana Saše Ilića "Pas i kontrabas" koji je promovisan i u Pirotu

09. oktobar 2020. 13:00 Kultura Pirot Plus Online

Uz poštovanje svih promisanih mera, u čitaonici Narodne biblioteke Pirot održano je prvo književno veče u ovoj ustanovi od proglašenja epidemije korona virusa sredinom marta. Pirotskoj publici predstavljen je roman Pas i kontrabas autora Saše Ilića koji je ove godine dobio Ninovu nagradu za najbolji roman. Razgovor sa piscem vodio je Igor Đorđević.

Ovo je roman koji govori o tome šta se događa danas ljudima koji su rođeni sedamdesetih godina, a koji su bili u ratu devedesetih. Glavni junak je džez muzičar, kontrabasista, a džez je vrlo važna komponenta u romanu koji počinje onda kada glavni junak prestaje da svira posle ratne traume koju nosi u sebi.

Kako je Ilić u izjavi za medije rekao, Pirot ne posećuje prvi put, ali prvi put predstavlja svoje delo ovoj publici. 

Saša Ilić (1972) se prvi put književnoj javnosti predstavio tekstovima u časopisu Reč 1995. godine a danas ih objavljuje na portalu Peščanik. Jedan je od šest autora zastupljenih u generacijskoj zbirci priča Pseći vek. Sa Draganom Boškovićem objavio je knjigu Odisej, a potom i Predosećanje građanskog rata, Dušanovac. Pošta, Lov na ježeve i Pad Кolumbije. Za roman Berlinsko okno dobio je stipendiju Borislav Pekić a potom je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu. Njagova proza prevedena je na albanski, francuski, makedonski i nemački jezik. Jedan je od urednika izdavačke delatnosti Narodne biblioteke Srbije i Međunarodnog književnog festivala „POLIP“ u Prištini. Njagov roman Pas i kontrabas dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2019. godini.