Crveni krst Pirot i ove godine nastavlja svoju misiju pomoći najsiromašnijim i starim sugrađanima

13. januar 2020. 11:03 Gradska hronika Pirot Plus Online

Jedan od osnovnih ciljeva kojima je Crveni krst Pirot izuzetno posvećen jeste pružanje pomoći licima u stanju socijalne potrebe, kao i svim drugim ugroženim kategorijama stanovništva, prvenstveno starima. 

Sanja Stanković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Pirot, u izjavi za portal Plus online, kaže da će i ove godine, na osnovu usvojenog Plana i programa rada, biti oko 600 korisnika usluge Narodne kuhinje, jer praktično i ne postoji potreba za povećanjem ovog broja. Podsećanja radi pre pet, šest godina broj korisnika Narodne kuhinje bio je  850.

Spiskovi se revidiraju na mesečnom nivou, tako da i ne postoje liste čekanja. Za ovu godinu ostalo je još nekoliko neupražnjenih mesta. Namirnice dobijamo od Crvenog krsta Srbije i Vlade Republike Srbije. Lokalna samouprva pomaže u finansirnju pripreme ovih obroka. Ono što je novina je da smo krajem prošle godine, tačnije 6. decembra  prestali da isporučujemo hranu migrantima smeštenim u Prihvatnom centru na VI kilometru, kaže Stankovićeva. 

Briga o starima je još jedan značajni segment rada ove humanitarne organizacije, iz razloga što se broj starih osoba iz godine u godinu povećava. Uslugu pomoć u kući i u 2020. godini koristće 60 naših najugroženijih sugrađana. 

Planom i programom rada u ovoj godini planirana je podela paketa najugroženijem stanovništvu u udaljenim selima. Takođe mesečno se u saradnji sa Zavodom za transfuzijom krvi Niš tri puta, drugog, trećeg i četvrtog utorka u mesecu, organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi. Akcije se organizuju u prostorijama Crvenog krsta u Jevrejskoj ulici od 9 do 16 časova.