Čitalačka značka redovan program Biblioteke

10. januar 2013. 13:30 Kultura Pirot Plus Online

Čitalačka značka ove godine po prvi put je deo redovnog programa Biblioteke. Nadica Kostić, direktorka Biblioteke, kaže da je ovo odličan način da se deci približi knjiga i čitanje.

-Ove godine po prvi put Čitalačka značka nije projekat, već deo naših redovnih aktivnosti. Ovo je sigurno odličan način da privučemo decu, da im približimo knjigu i čitanje, što pokazuje sve veći broj takmičara. Prošle godine u ovoj akciji učestvovalo je više od 500 učenika osnovnih škola. Taj trend odražava se i na broj članova Dečijeg odeljenja Biblioteke. Čitalačka značka je način na koji uspevamo da decu dovedemo u Bilblioteku i utičemo na formiranje njihovih čitalačkih navika, što jeste jedan od naših zadataka – kaže Kostićeva.

Izbor literature je u skladu sa uzrastom učesnika i podložan je izmenama.

-Literatura za “Čitalačku značku” nije ista kao obavezna đačka lektira. Izbor je prilagođen njihovom uzrastu, tu su dela iz savremene dečije knjižvnosti ali i klasici. Mi korigujemo izbor ukoliko ocenimo da su neka dela preteška za njihov uzrast ili nezanimljiva – dodala je Kostićeva.