Ćirić: Sindikati nezadovoljni novom cenom rada

18. januar 2015. 09:31 Privreda Pirot Plus Online

Od 1. januara ove godine minimalna cena rada u Srbiji iznosi 121 dinar po satu. Novu cenu minimalnog rada zaposleni će dobiti tek u februaru, kada na red dođe isplata januarske plate. Rodoljub Ćirić, predsednik opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata u izjavi za Plus radio i Portal Plus online kaže da sindikati nisu zadovoljni odlukom Vlade Srbije o visini minimalne cene rada, koja je doneta mimo Socijalno ekonomskog saveta.

- Stav Sindikata je da minimalna cena rada ne sme biti niža od 139 dinara po satu, a ovo još jednom pokazuje na koji način Vlada brine, odnosno ne brine o svojim radnicima, kaže Ćirić.

Zavisno od meseca, minimalac u 2015. godini variraće od 19.360 do 22.264 dinara (neto plata), odnosno od 26.014 do 30.157 dinara sa porezima i doprinosima (bruto plata). Minimalna cena rada nije menjana od 2012. godine kada je propisano da, bez poreza i doprinosa, iznosi 115 dinara po satu.

Činjenica je da se sindikati i poslodavci na sednici Socijalno-ekonomskog saveta nisu uspeli da usaglase stavove budući da su poslodavci bili protiv toga da se ona povećava jer se, kako su isticali za to nisu stekli uslovi, a sindikati su se držali stava da bi ona trebalo da iznosi 137, 9 dinara po radnom satu. Kako nisu postigli dogovor, odluku o tome donela je Vlada Srbije.