Čelnici Zaječara razmatraju mogućnosti za formiranje "Slobodne zone"

12. februar 2018. 12:00 Privreda Pirot Plus Online

Milan Ristić iz Ministarstva finansija ispred sektora Slobodne zone Srbije i Dragan Kostić direktor Slobodne zone Pirot održali su danas sastanak sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i saradnicima.

Tema razgovora bila je moguće formiranje Slobodne zone u Zaječaru u blizini prostora koji je predviđen za privrednu zonu „Zapad”.

Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala).

Uvoz i izvoz robe u zonu je neograničen, a roba koja se iz zone uveze na domaće tržište podleže režimu uvoza strane robe. Poslodavcima unutar slobodne zone omogućen je zakup poslovnih prostorija, radionica, skladišta pod povoljnim uslovima.

U Srbiji je trenutno aktivno 14 slobodnih zona.

Tekst i fotorgrafije preuzete sa sajta Istočne vesti