Čeka se rasplet

15. septembar 2014. 11:00 Privreda Pirot Plus Online

Slavisa Svilarov, finansijski direktor AHA Mura Prvi maj, gostujući u jutarnjem programu Plus radija, kaže da je pronadjen model dokapitalizacije obe firme, kako one u Sloveniji tako i pirotske, i da će se ceo postupak okončati narednih dana. Mojca Lukančič vlasnica Kompanije danas ili sutra treba da dostavi konkretne dokaze, koje prvo treba da verifikuje Sud koji je nadležan u postupku stečaja, a zatim i naše Ministarstvo privrede.

- U najboljem slučaju, ukoliko se sve bude odvijalo kako je i predvidjeno uskoro bi trebalo da otpočne postupak dokapitalizacije naše kompanije. Sredstva u postupku dokapitalizacije biće usmerena na interventno pokrivanje obaveza, pre svega prema radnicima, kojima se duguje trećina junske, cela julaska zarada, kao i zarada za avgust koja dospeva krajem septembra. Ova trećina bi trebalo da bude isplaćena do kraja nedelje. Tu su i obaveze prema Poreskoj upravi. Deo sredstava biće iskoriščen i za investiciona uloganja, u kupovinu opreme za hale 1 i 2, o čemu će odlučivati nadležne službe kompanije. Najverovatniće će biti potpisan i reprogram sa SEED Bankom, koja ima ulogu u ceklokupnom procesu, kaže Svilarov.

Pored svih ovih značajnih poslova sigurno je najznačajnije ugovaranje budućih poslova sa poslovnim partnerima, kako sa Hugo Boss-om, tako i sa ostalim kupcima

- Danas je oko 500 radnika, nastavilo poslove koji su preostali iz prethodne sezone. Oni su se posle produženog kolektivnog odmora danas vratili na posao i nastavili proizvodnju. Biće neophodno sprovesti, u skladu sa novonastalim stanjem, i odredjenu reorganizaciju firme, sa osnovnim ciljem da se kompanija vrati na “zdrave noge”, nastavi proizvodju i ostvaruje dobitak, jer smatram da je ovo poslednja u nizu šansi koje smo dobili za oporavak firme, ističe Svilarov.