Brojnim aktivnostima Gimnazija obeležava godišnjicu Milanskog edikta

28. februar 2013. 09:28 Društvo Pirot Plus Online

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji juče je prvi školski čas bio posvećen Milanskom ediktu i caru Konstantinu. Vladica Tosić, profesor istorije u pirotskoj Gimnaziji, kaže da se u ovoj školi brojnim aktivnostima obeležava 17 vekova od Milanskog edikta koji su doneli carevi Konstantin Veliki i Licinije, a kojim je proglašena verska ravnopravnost.

-Gimnazija se aktivno uključila u godišnicu obeležvanja Milanskog edikta. Smatramo da je Milanski edikt ne samo deo hrišćanske kulture, civilizacije i crkve već i deo kulturnog nasledja. Pirotska Gimnazija ima mogućnosti da na širi način obeleži ovaj jubilej, tim povodom organizvali smo likovni konkurs, juče je prvi čas bio posvećen Milanskom ediktu i njegovom značaju i na časovima građanskog vaspitanja i veronauka takođe je bilo reči o ovoj temi – kaže profesro Tošić.

Tošić kaže da važno poznavanje istorije i obeležvanje značajnih jubileja.

-Mi smo aktivno obeležili i jubilej Balkanskih ratova. Mislim da svi koji se bave istorijom mogu i moraju da daju svoj doprinos mimo države. Ovi događaji su primeri koji mogu da posluže u obrazovanju dece, ali činjenica je da i šira javnost ne poznaje svoju prošlost. Kada je reč o zavičajnoj i lokalnoj istoriji i onom što je rimska istorija ostavila kao trag na ovim prostorima. Mi imamo preporuku da par časova posvetimo ovoj temi, program ne daje dovoljno prostora, što ne znači da nekim javnim časovima ili inicijativama kao i putem tehnologija koje prate moderno obrazovanje možemo mnogo više da učinimo – naominje profesor Tošić.