Broj prijava porodičnog nasilja u Pirotu raste

31. januar 2022. 12:26 Društvo Pirot Plus Online

Prema izveštaju Centra za socijalni rad u Pirotu za 2021. godinu broj prijava porodičnog nasilja je povećan u odnosu na 2020. godinu.

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad istakla je da se 2020. godine, zbog pandemije i manje mogućnosti za kretanje, očekivalo da broj prijava raste, međutim, praksa je pokazala drugačije jer su ljudi bili više posvećeni svom zdravlju. Kasnije, objašnjava Vasićeva, sa rasterećenjem situacije broj prijava nasilja u porodici je počeo da raste.

Inače, prema analizama stručnjaka iz ove oblasti na teritoriji Pirota, za nasilje je uglavnom okidač alkohol.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu smatra da je do eskalacije porodičnog nasilja došlo i zbog toga što su određeni preventivni programi u poslednjem periodu izostali, pa je sada potrebno posvetiti veću pažnju razvoju tih programa i njihovom sprovođenju.

Podsećamo, u oktobru prošle godine u Pirotu je otvoren Centar za pomoć i podršku porodici. Ovom prilikom Marija Vasić je rekla da je cilj otvaranja ovog centra stvaranje nove usluge, koja će se baviti funkcijom, očuvanjem porodice i razvijanjem zdravih stilova života u porodici.

Prostorije Centra za pomoć i podršku porodici nalaze se u Inkluzivnom centru u Molijerovoj ulici, a usluge su besplatne. Marija Vasić je poručila da će u narednom periodu pokušavati da ovu uslugu i dalje razvijaju i unapređuju.

*S.Ć.