Bratislav Zlatkov: Pirot, grad bogate istorije! VIDEO

17. april 2015. 12:38 Društvo Pirot Plus Online

Radovi u parku kod Gradića su u toku. Paralelno sa tim radovima, uveliko su nastavljene i aktivnosti na ,,razotkrivanju,, istorije ovog grada bogate civilizacije. Naime radi se o o iskopinama zida iz vremnena Riimljana kada je Turres bio antičko naselje koje se nalazilo u pograničnoj zoni izmedju Trakije i Mezije, na prostoru današnjeg Pirota.

Prema arheološkim nalazima početak razvoja Turesa datira iz drugog veka nove ere. Ovo je rimsko utvrdjenje na putu izmedju Naissusa i Serdike ( Sofija). Veruje se da je naselje porušeno u 5 veku u doba Huna.

Radove je danas obišao i Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije. U ekluzivnoj izjavi za Portal Plus online i Plus radio, kaže da će u dogledno vreme kada ceo kompleks bude završen, ovaj prostor biti od izuzetnog znalčaja za turističku poonudu ovog dela Srbije.

Elena Vasić Petrović, prilikom obilaska radova, pohvalila je izvodjače radova i ekipu Muzeja Ponišavlje na brizi istakavši da će Zavod za zaštitu spomenika pružiti punu materijalmnu u logističku podršku!!!