Bratislav Ćirić: Težimo prelasku na obnovljive izvore energije. U planu igrađnja kotlarnice na biomasu

08. april 2021. 09:04 Gradska hronika Pirot Plus Online

Javno preduzeće "Gradska toplana" privršava još jednu uspešnu grejnu sezonu. U skladu sa Uredbom o isporuci toplotne energije 15. april je poslednji dan grejne sezone. Medjutim, ista Uredba nalaže pripravnost do kraja meseca i ako je potrebno, što zavisi od vremenskih prilika, grejaće se i dalje.

I pre samog kraja grejne sezone, u Gradskoj toplani uveliko razmišljaju o narednoj, ali i investicijama u skorijoj budućnosti. Prema rečima Bratislava Ćirića, direktora Toplane, ove godine očekuje ih remont postrojenja većeg obima s obzirom da je starost opreme nekih desetak godina.  

Želimo da dodatno unapredimo naše poslovanje. Imamo novu Toplanu ali to ne znači da ne treba da se dodatno osavremenjavamo i usavršavamo. Ono o čemu već nekoliko godina unazad razmišljamo jeste izgradnja kotlarnice ili dela kotlarnice na biomasu. Imali smo razgovore sa predstavnicima Kancelarije za javna ulaganja. Neke odluke su već donete, traži se način finansiranja. Reč je o veoma zahtevnom i vrednom projektu, koji Toplana ne može da finansira iz sopstvenih sredstava. Potrebno je da pronađemo najbolji model finansiranja kako bi i taj projekat u narednih par godina realizovali, kaže Ćirić.

Za nekih par godina, takođe, očekujemo da će kroz Pirot proći i gasna interkonekcija. Mi smo prelaskom na komprimovani gas sva postrojenja prilagodili ovom energentu i potpuno smo spremni da se, onog trenutka kada mreža "uđe" u grad, među prvima priključimo na magistralni gasovod, ističe direktor.