Bratislav Ćirić, direktor Toplane: Grejnu sezonu privodimo kraju bez većih problema i zastoja u isporuci toplotne energije. Na leto nas očekuje detaljniji remont postrojenja

31. mart 2021. 11:43 Gradska hronika Pirot Plus Online

Petnaestak dana pre zvaničnog završetka grejne sezone razgovarali smo sa direktorom JP "Gradska toplana" Bratislavom Ćirićem. 

Grejna sezona zvanično se završava 15. aprila, ali je Toplana u pripravnosti do 3. maja, iako neka iskustva govore da se i posle tog datuma pokrenu postrojenja.

Investicije na kompletnoj zameni toplovodne mreže, gašenje dotrajalih kotlarnica i ugradnja automatskih grejnih podstanica, kao i grejanje iz jednog centra, Energane „Senjak“, godinama unazad daju očekivane rezultate. Ovo je još jedna od sezona sa veoma malo intervencija, većih havarija nismo imali, ti neki sitni kvarovi na sekundarnim instalacijama rešavani su tokom noći, tako da prekida u snabdevanju toplotnom energijom nije bilo. Moramo biti zadovoljni i ovako dobri rezultati plod su ulaganja u sistem i pravilnog praktično školskog primera odrađenih remonta između 2 grejne sezone. Po završetku grejne sezone očekuje nas jedan detaljniji remont, s obzirom da je oprema već desetak godina stara, kaže Ćirić.

Ovo je prva sezona u kojoj, od samog početka koristimo samo komprimovani gas kao energent. Prošle sezone do januara koristili smo mazut, kada smo prešli na gas. Ako govorimo o nekim uporednim podacima, mogu da kažem da  da smo ove sezone imali veću potrošnju, s obzirom da je grejanje počelo 10. oktobra i da smo tokom sezone imali dva hladna talasa. To je rezultiralo i uvećanim računima za isporučenu energiju, ali je ponovo sve to na nekom višegodišnjem proseku. Cena gasa je nešto niža od cene mazuta tako da nismo bili prinuđeni da povećavamo cene grejanja, ističe direktor i napominje da problema u nabavci energenta nije bilo. 

O kapitalnim investicijama koje se planiraju u Gradskoj toplani, narednih dana.