Božićna škola – treći dan

05. februar 2019. 11:05 Sport Pirot Plus Online

U fiskulturnoj sali Tehničke škole od 16 do 18 sati ŽKK Gimnazijalac održava treninge ženske košarke u okviru Božićne škole 2019. Devojčice su podeljene u dve grupe – polaznice koje ne znaju i polaznice koje znaju da igraju košarku.

Trener Vladica Ranđelov kaže da u prvoj grupi imaju oko 40, a u drugoj oko 50 polaznica. Ovo je, prema njegovim rečima, dobra prilika da animiraju decu i da ih što bolje upoznaju sa ovim sportom.

Posle treninga prve grupe razgovarali smo sa polaznicama. Lana i Sofija vole košarku i ističu da koriste ovu priliku da treniraju i da se druže.

U sali Osnovne škole „Vuk Karadžić“ od 17 do 19 časova održava se škola odbojke u organizaciji Odbojkaškog kluba „Pirosi“ koji je počeo sa radom krajem prošle godine.

Dragan Milošević, trener, ističe da u klubu za sada broje oko 50 devojčica. Kada je Božićna škola u pitanju interesovanje je odlično, imaju oko 30 polaznica.

Ovom prilikom pitali smo i devojčice kakvi su njihovi utisci posle nekoliko treninga. Katja i Martina misle da je odbojka jedan od najboljih sportova i zadovoljne su atmosferom u klubu.

Kasnije smo otišli u Medija centar na Zatvorenom bazenu gde se svake večeri od 18 do 20 časova održava škola šaha Šah kluba „Progres“. I u okviru ovog programa polaznici su podeljeni u dve grupe – mušku i žensku. Mi smo zabeležili čas šaha u ženskoj grupi.

Boban Nikolić iz Šah kluba „Progres“ kaže da za ovih nekoliko dana, koliko traje Božićna škola, pokušavaju da decu uvedu u svet šaha i očekuje da među tom decom kasnije bude i onih koji će zavoleti i nastaviti da se time bave.

Devojčice sa kojima smo razgovarali ističu da znaju da igraju šah, ali da su došle da još bolje nauče ovu igru.

U prostorijama Zanatske zadruge “Damsko srce” ovih dana realizuje se Školica tkanja i izrada zanatskih rukotvorina. Ovu Školicu pohadja oko 50 deteta koja su podeljena u nekoliko grupa. Radionice počinju od 9 časova

Bila sam iznenadjena koliko neka deca znaju o ovom zanatu, ili su za ovih par dana radionice tako brzo naučila

Slavica Ćirić, predsednica Zanatske zadruge, kaže da se za njihov program javljaju kreativna deca koja su zainteresovana za zanate. Tokom Božićne škole ona imaju priliku da uče kako se tka ćilim i kako se ručno tka neki materijal od koga mogu da se sašiju različite predmete. Po završetku Školice, ističe Ćirićeva, svako dete kao suvenir ponese svoju rukotvorinu.

Svakoga dana od 10 časova u prostorijama Doma kulture održavaju se časovi folklora. Naša kamera danas je zabeležila deo atmosfere na probi.

Školu folklora vodi Borko Stojanović, rukovodilac Folklornog ansambla Doma kulture. Prema njegovim rečima ovo je prilika da deca nauče osnovne korake tradicionalnih igara i nekoliko pesama. I ove godine imaju oko četrdesetak polaznika, a mnogi od njih će nastaviti da se bave folklorom.

Deca su oduševljena, zabavno im je, neka od njih su već iskusni igrači, ali veći njih se prvi put susreće sa ovim vidom umetnosti

Američki fubal ne spada u naše tradicionalne sportove, ali ipak ima dece koja su se odlučila da tokom Božićne škole nauče osnove ovog sporta. Treninzi su u fiskulturnoj sali OŠ "Vuk Karadžić" od 10 do 11 časova.

Novi polaznici treniraju sa već "iskusnim" igračima. Zavoleli su ovaj sport od malena, tako kažu, imaju svoje idole i timove u NFL-u za koje navijaju

Trener Milan Ćirić, iz Kluba "Vitezovi" kaže da deca za ovih desetak dana mogu da nauče samo osnove, i da pravila ako se sprovode na terenu, nije teško naučiti

Škola fudbala, kao po pravilu, okuplja najveći broj učenika. Ove godine oko osamdesetak dečaka trenira u sali OŠ "Vuk Karadžić". Radi se po grupama a treninge realizuju tri trenera.

Dečaci vole fudbal zbog golova i druženja, kažu budući fudbaleri sa kojima smo razgovarali.

Milan Tošić, poznati pirotski trener i nekadašnji fudbaler, kaže da se uče osnovni fudbalski elementi i očekuje da će veliki broj dece nastaviti da se aktivno bavi ovim sportom

Od kada je u Pirotu izgrađen Zatvorenin bazen za plivanje i vaterpolo postoji veliko interesovanje. Božićna škola sportova je izuzetna prilika da učenici besplatno uživaju u plivanju i uče prve korake našeg najtrofejnijeg sporta.

Trener u Školi vaterpola, Stefan Veljković, kaže da su uslovi za rad na visokom nivou i da je zadovoljan odzivom dece i time kako napreduju.

Zabeležili smo i utiske nekih od polaznika Škole vaterpola.