Božićna škola šesti dan - Školice sinhronog plivanja, tkanja, izrade slavskog kolača i ženskog fudbala

08. februar 2018. 11:31 Sport Pirot Plus Online

U prostorijama Zanatske zadruge “Damsko srce” ovih dana realizuje je Školica tkanja i izrada zanatskih rukotvorina. Ovu Školicu pohađa oko 50 deteta.

Slavica Ćirić, predsednica Zanatske zadruge, kaže da se za njihov program javljaju kreativna deca koja su zainteresovana za zanate. Tokom Božićne škole ona imaju priliku da uče kako se tka ćilim i kako se ručno tka neki materijal od koga mogu da se sašiju različite predmete. Po završetku Školice, ističe Ćirićeva, svako dete kao suvenir ponese svoju rukotvorinu.

Kada smo danas obišli njihovu radionicu deca su vredno radila na izradi svojih predmeta. Slavica Ćirić istakla je da deca sama biraju boju, vunu, izrađuju materijal i od toga kroje torbice, kaiševe i ukrase za te predmete.

Iskoristili smo ovu priliku da porazgovaramo i sa decom, a sudeći po onome što su do sada naučila i uradila, ovaj zanat ima budućnost.

Danas smo obišli i Školu sinhronog plivanja na Zatvorenom bazenu. Ovu Školu vodi Tijana Ćirić, predsednica Sportskog udruženja SWAN.

Oko 20 deteta tokom ove Božićne škole dolazi na časove sinhronog plivanja gde, prema rečima trenera Tijane Ćirić, imaju obuke i za plivače i za neplivače, s obzirom da je za sklapanje koreografija neophodno da nauče osnovne tehnike plivanja.

U ovom poslu Tijana ima pomoć od jedne devojke, profesionalnog plivača, koja je pre sedam meseci došla iz Turske. Kako je izjavila za Portal Plus onlajn, Pirot joj se sviđa i oduševljena je ljudima, sportom i bazenom. Njeni planovi su da ostane u Pirotu, a sada za to ima još veći razlog, našla je svoju ljubav u našem gradu.

Udruženje građana "Pirgos" i Mlekarska škola "Dr Obren Pejić" i ove godine, povodom Božićne škole, organizuju Školu za izradu slavskog kolača i poslastičarstva. Ove godine izuzetno iteresovanje, a među devojčicama ima i dečaka.

Profesor pekarstva, Radosav Pejčić, je veoma zadovoljan interesovanjem polaznika Škole i njihovom kreativnošću.

Atmosfera u školskoj pekari je izuzetna. Svako od polaznika nalazi sebe u pripremanju, oblikovanju i pečenju slavskog kolača.

U Balon hali održava se Škola ženskog fudbala pod budnim okom trenera Miloša Vučića, u organizaciji FK „Jedinstvo“.

Ženski fudbal, kaže Vučić, je u velikom usponu i nije nikakvo iznenađenje da je interesovanje devojčica sve veće.

Evo šta kažu i mlade fudbalerke.