Božićna škola - peti dan: polaznici skijanja na Babinom zubu, škole pekarstva, baleta, ritmičke gimnastike, likovne i Montesori radionice

07. februar 2019. 13:00 Sport Pirot Plus Online

S obzirom da na Planinarskom domu nema snega Sportski centar je odlučio da zainteresovane vodi na Babin zub. Trener je Marko Rajković.

Deca su uživala u danu provedenom na snegu.

Marko Rajković nam je poslao i fotografije sa skijanja.

Božićna škola pekarstva, koja se u Mlekarskoj školi, organizuje ove nedelje, je pravi hit. To smo se danas i lično uverili, a prema rečima profesora i saradnika koji rade u okviru ove radionice kroz školu je za ovih par dana prošlo više od stotinu deteta. Svakodnevno osamdesetak, od onih najmladjih do nešto starijih djaka pirotskih osnovnih škola.

Žarko Stojanović, profesor u Mlekarskoj školi, koji vodi ovu radionicu kaže da su prvog dana bili iznenadjeni brojem dece koja su došla, ali da je sve to dobro organizovano. Deca su podeljena u nekoliko grupa, svakog dana se uči nešto novo, a sutra će svi oni dobiti i diplome

Pitali smo i decu o njihovim utiscima. Utiske nam je prenela i jedna baka koja ovde svakodnevno dovodi unuku

U okviru Božićne škole Baletski studio “Fortuna” svakodnevno organizuje časove baleta u svojim prostorijama u Domu Vojske.

Ana Tomović, baletski pedagog “Fortune” kaže da je i ove kao i ranijih godina zadovoljna odzivom devojčica, ali i da je svrha same Božićne škole da se deca oprobaju u više sportova, da posete više radionica ili kulturnih programa

U prostorijama na Omladinskom stadionu u okviru Božićne škole održavaju se Vesele mozgalice – Montesori radionice koje organizuje Udruženje vaspitača „Rastko“. Ovaj program namenjen je deci predškolskog uzrasta.

Atmosfera prava mala radionica, vesela graja dece, veliko interesovanje, svi aktivni i vredno rade.

Sa decom radi vaspitačica Ana Madić. Ona je u izjavi za Plus onlajn istakla da program podrazumeva praktične aktivnosti, deca uče kako da pomažu kod kuće roditeljima, da peglaju, postavljaju sto, šire veš i čiste. Madić dodaje da svi polaznici uživaju u ovim aktivnostima, a cilj radionice je da se deca osamostale, da se uče disciplini, razvijaju motoriku, pažnju i sva svoja čula.

Aktivnosti su svakoga dana različite, a broj polaznika se stalno povećava. Za sada je u dve grupe oko 40 deteta.

Pitali smo i njih šta su sve naučili i šta im se najviše dopalo? Jedno je sigurno svi vole da rade i uživaju dok pomažu odraslima.

U sokolani Gimnazije deca svakog prepodneva od 11 časova vežbaju ritmičku gimnastiku koju vodi Jelica Veljković iz Kluba ritmičke gimnastike „Sirene“.

Prvog dana Božićne škole posetili smo njihov čas i tom prilikom razgovarali sa Jelicom Veljković i zabeležili deo radne atmosfere.

Danas smo još jednom svratili kako bi razgovarali sa polaznicama o njihovim utiscima. Najpre smo snimili mali deo časa.

Deca zaista uživaju u svemu što rade na ritmičkoj gimnastici, a devojčice sa kojima smo razgovarali kažu da su naučile mnogo toga.

Zatim smo posetili Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača gde se održava likovna radiona u organizaciji Nove art scene. Sa decom rade profesorke likovne umetnosti Bojana Nikolić i Dragana Dragutinović, a odziv dece je jako dobar.

U razgovoru sa decom čuli smo da im je zabavno na radionici i da u različitim tehnikama crtaju i prave ono što žele.

Prema programu likovne radionice sutra u podne će biti organizovana izložba dečjih radova. Profesorka Bojana Nikolić rekla je da će tom prilikom biti prikazano sve što su deca uradila za ovih nekoliko dana, a uradila su zaista mnogo.