Božićna škola četvrti dan - Škole folklora, gitare, plesa, košarke i Montesori radionice za decu

06. februar 2018. 14:00 Sport Pirot Plus Online

U Medijateci Omladinskog stadiona realizuje se zanimljiva radionica za decu, uzrasta od četiri do dvanaest godina, pod nazivom "Vesele mozgalice - Montesori radionica", koju je organizovala, vaspitač Ana Madić. Mešovite grupe čini oko 50 dečaka i devojčica koji se vrlo aktivno uključuju u zadate aktivnosti razvijajući svoju maštu i kreativnost kroz igru i zabavu.

Autor i realizator projekta, vaspitačica, Ana Madić, pokušava da kroz Montesori program uputi decu da uče jedno od drugog. Igre su zanimljive što kod dece neprestano pobuđuje pažnju. Interesovanje je veliko i svakodnevno grupama se pridružuju novi članovi.

Školica košarke odvija se u Sali Pedagoške akademije svakog dana od 9 do 12 časova u dve gupe, mlađeg i starijeg uzrasta.

Prema rečima jednog od trenera, Nemanje Đukića, odziv je zadovoljavajući, a među polaznicima Škole ima i talentovane dece.

Ovu priliku iskoristili smo i da porazgovaramo sa polaznicima.

Svakoga dana od 10 časova u prostorijama Doma kulture održavaju se časovi plesa, gitare i folklora.

Naša kamera danas je zabeležila deo atmosfere na probi folklora.

Školu folklora vodi Borko Stojanović, rukovodilac Folklornog ansambla Doma kulture. Prema njegovim rečima ovo je prilika da deca nauče osnovne korake tradicionalnih igara i nekoliko pesama. Ove godine imaju 38 polaznika.

Deci je, kako kažu, zabavno na folkloru i interesuju ih naše narodne igre.

Časovi Škole gitare odvijaju se u Medija centru Doma kulture. Sa polaznicima radi Dragan Vidanović.

Vidanović kaže da se deca tokom Božićne škole upoznaju sa instrumentom, delovima, nazivima i štimovanjem, nauče skale na gitari i slično. Škola gitare ove godine ima 10 polaznika.

Jedna devojčica među polaznicima ide u Muzičku školu i došla je da svoje znanje dopuni u Školi gitare.

Sportsko udruženje „SWAN“ takođe je deo brojnih programa u okviru Božićne škole. Tijana Ćirić, predsednica Udruženja, ima časove plesa od 11 časova, a od 13 časova sinhrono plivanje na Zatvorenom bazenu.

Školi plesa ove godine priključilo se oko 40 deteta.

Tijana Ćirić ističe da sa decom radi u dve grupe, a uče da igraju hip hop i balet. Prema njenim rečima deca su jako motivisana i zadovoljna kada nauče nove korake, tako da će po završetku Božićne škole pred roditeljima odigrati sve koreografije koje budu naučila na časovima plesa.

Kristina Simonović ima 12 godina i pomaže Tijani u vođenju Škole plesa. Ona je takođe počela da se bavi plesom na jednoj Božićnoj školi i zadovoljstvo joj je da radi sa decom.

Deca, sa kojom smo razgovarali, kažu da im se više dopada hip hop i da bi volela da nastave sa časovima plesa i posle Božićne škole.