Božićna škola četvrti dan: ašihara karate, boks, folklor i škola gitare

03. februar 2017. 13:00 Sport Pirot Plus Online

Ašihara klub Pirot jedan je od klubova koji organizuju treninge za školarce u okviru Božićne škole. Njihovi treninzi se održavaju svakoga dana od 16 do 17 časova u maloj sali Hale Kej. Juče smo zabeležili atmosferu na treningu.

Predsednik Kluba, Goran Manić, kaže da Ašihara klub radi već dve godine i ima oko 20 stalnih polaznika. U sklopu Božićne škole priključilo se još desetak deteta koja pokazuju interesovanje za ovu disciplinu.

Kjokušinkai karate klub Lav Pirot trenira svoje polaznike svakoga dana od 9 do 10 u istoj sali. Predsednika kluba, Vladicu Simonovića, zatekli smo na ovom treningu jer kako kažu sarađuju i pomažu jedni drugima. Popričali smo i sa njim o Božićnoj školi i njihovim aktivnostima.

Iskoristili smo priliku da popričamo i sa decom o treninzima i njihovom provođenju slobodnog vremena na ovakav zdrav način. Po svemu sudeći Božićna škola daje dobre rezultate jer deca uživaju u treninzima, što su nam i potvrdila.

U istoj sali posle treninga Ašihara kluba treniraju polaznici Omladinskog bokserskog kluba Pirot. I za ovu borilačku veštinu vlada veliko interesovanje među decom. Ono što treneri ističu je da je i ove godine na Božićnoj školi mnogo programa pa deca nekad dođu u većem, a nekad u manjem broju, u zavisnosti od sporta kojim odluče da se bave tokom dana. Zabeležili smo delić atmosfere i sa ovog treninga.

Mladi, nadamo se budući bokseri, kažu da im se jako dopada ovaj sport i da će nastaviti da treniraju i posle Božićne škole. Pitali smo ih, ovom prilikom, da li više vole da treniraju ili da provode vreme pred kompjuterima. Njihovi odgovori obećavaju.

Trener Omladinskog bokserskog kluba Pirot, Predrag Stojanović, kaže da se njihov klub uvek pridružuje Božićnoj školi i organizuje treninge za svu zainteresovanu decu, ove godine novih polaznika je desetak.

Sa borilačkih veština okrenuli smo se malo tradiciji i kulturnoj baštini. Sa boksa pravo na folklor.

Kulturno umetničko društvo „Dukat“ je i ove godine jedan od omiljenijih programa Božićne škole. Propratili smo i jedan njihov trening.

Prema rečima predsednika KUD-a, Dejana Lilića, ove godine u okviru Božićne škola pridružilo se oko 30 polaznika. Obično po završetku Škole ostane da vežba desetak deteta. Lilić smatra da su ove dve nedelje sasvim dovoljne kako bi deca upoznala našu tradiciju i narodne igre i donela odluku hoće li trenirati i dalje.

Prilikom Božićne škole najvažnije je razgovarati sa decom i lično njih pitati o tome šta su sve naučila, da li im je naporno, šta im se dopada, a šta ne i hoće li nastaviti ubuduće da se bave određenim aktivnostima koje su odabrali. Razgovarati sa njima pravo je uživanje.

Dejanu Liliću prilikom Božićne škole pomažu njegovi stariji polaznici. Među njima je i Nađa Stanković, učenica pirotske Gimnazije, koja igra folklor već pet godina. Nađa nam je rekla da je pravo uživanje vežbati sa decom i da bi volela da im se pridruže u što većem broju.

Popodnevnu reportažu sa Božićne škole završili smo u Omladinskom kulturnom centru gde je Udruženje „Osveženje“ organizovalo Školu gitare. Oko deset deteta priključilo se ovom programu, a evo delića atmosfere sa njihovog časa.

Sa decom vežba gitarista Dušan Manić koji kaže da među polaznicima ima dosta talentovane dece, neki su već upoznati sa ovim instrumentom i znaju ponešto da sviraju, a neki su pravi početnici. Manić ističe da se na časovima prilagođava svakom detetu ponaosob kako bi svi uspešno savladali gitaru.

Deca sa kojom smo ovom prilikom razgovarali kažu da vole gitaru i da bi želeli da nauče dobro da sviraju, pa i da postanu poznati gitaristi, a pored ovoga bave se i drugim aktivnostima u sklopu Božićne škole.

U OŠ "Vuk Karadžić" SU"Gimnazijalac" okupilo je mališane kojij vole fudbalsku igru. Sa njima rade treneri, Nenad Djordjević i Goran Vasić.

Najbolje se uči kroz igru i zabavu pa se tako pristupa treninzima, kaže trener Nenad Djordjević.

Goran Vasić, je zadovoljan odzivom mališana, a neki od njih će sigurno aktivno igrati fudbal

A, evo šta kažu mladi fudbaleri koji očigledno uživaju na treninzima