Bojan Randjelović: Sve je spremno za peti Medjunarodni kongres urgentne medicine. Očekujemo dolazak stručnjaka iz dvadesetak zemalja

16. maj 2019. 11:16 Društvo Pirot Plus Online

Sve je spremno za peti Međunarodni kongres urgentne medicine Srbije, koji zajednički organizuju Društvo lekara urgentne medicine (DLUMS) i Centar za hitnu medicinsku pomoć iz Sofije, koji će se održati od 23. do 25. maja u Pirotu, kaže za Plus online Bojan Randjelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu. Očekuje se dolazak stručnjaka iz dvadesetak zemalja.

Program kongresa je usmeren prema lekarima ali i specijalizantima, studentima medicine, kao i saradnicima medicinskim sestrama, istraživačima i

naučnicima, farmaceutima i svima koji su uključeni u zbrinjavanje kritičnih pacijenata. Sesije će obuhvatiti važne aspekte urgentne medicine uključujući prepoznavanje i lečenje akutnih kardioloških stanja, kritičnog zbrinjavanja, osnovnog i naprednog ultrazvuka, lekcija iz taktičke i vojne medicine, toksikologije.

Moto Petog međunarodnog kongresa DLUMS-a je "I WANT IT ALL", naglašavajući rastuću potrebu za specijalistima urgentne medicine, ali i svih onih koji se bave kritičnim pacijentima, proširuju i usavršavaju svoje profesionalne kompetencije kako bi ovladali novim znanjima i tehnologijama, za sveukupnu korist pacijenata.

Inače, DLUMS i kopartner – CEEM biće i ove godine sponzor nagrada za 3 apstrakta koja dobijaju najviše ocene. Prvi autori, tri najbolja sažetka biće pozvani da održe desetominutnu usmenu prezentaciju tokom Kongresa, a takođe će dobiti i vrednu nagradu – tablet računar.