Bojan Randjelović: Oživljavamo tvrdjavu Kale! Uredjujemo kule, otvaramo suvenirnice i izložbene postavke

10. avgust 2021. 13:08 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U okviru projalta “Oživljavanje srpske srednjevekovne tvrđave Kale”, a na osnovu elaborata izložbenih postavki, u srednjovekovnoj tvrdjavi Kale u toku je prva faza radova na uredjenju kula, odnosno multimedijalnih postavki u samim kulama, sve u cilju upoznavanja i edukacije posetioca sa našim bogatim kulturnim nasledjem. 

Kako je rekao Bojan Randjelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota, uredjuje se pet kula, medju njima i crkvica koja je i predmet ove Javne nabavke. U njoj je predvidjano otvaranje suvenirnice, dok će u drugom delu biti stalna postavka koja će prezentovati grad Pirot kroz vekove. 

Takodje, predmet javne nabavke je i sredjivnja istočne kule iznad crkvice, u kojoj će se stalna postavka odnositi na prezentaciji gradova i tvrdjava naše zemlje. Radiće se i na stolariji, rasveti, a u prvoj fazi predvidjeni su i radovi na elektro i telekomunikacionim instalacijama.  

Za ove radove Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija opredelilo je 5 miliona dinara, a gradska uprava 5 miliona i 100 000.

Na naše pitanje Randjelović je odgovorio i da su u planu dodatni sadržaji, uglavnom u Donjem gradu, u delu oko Tvrdjave, gde bi trebalo da bude i restorana i kafića. Nakon areološloških istraživaja, razmatraće se o tim sadržajima, kao i o izgradji velikog parking prostora i kući Brankovića koja će prezentovati starovarošku arhitekturu sa bogatim sadržajima. 

Kao prioritet, Randjelović izdvaja i rešavanje problema javnog toaleta u parku na Kaleu. Tim povodom prošlog petak upućen je zahtav Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu za izdavanje moguće lokacije i uslove za izgradnju toaleta. Takodje, upućen je i zahtev i za postavljanje zastava grada Pirota i Republike Srbije na kulama. 

Radovi prve faze trebalo bi da budu završeni do kraja septembra meseca.