Bojan Randjelović: Efikasnost vakcinacije je velika ali smo još uvek daleko od kolektivnog imuniteta

13. avgust 2021. 11:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Borba sa korona virusom, čini se, tek predstoji. Epidemiološka situacija u celoj zemlji se pogoršava, a primetan je porast novoobolelih i u Pirotskom okrugu u prethodnih desetak dana. 

Bojan Randjelović, jedan od koordinatora za proces imunizacije ispred grada Pirota, u nedavnom razgovoru, rekao je da je do sada više od 50 posto gradjana Pirota primilo obe doze vakcine, a po obimu vakcinacije, naš grad bio je odmah iza Beograda i Niša. 

Ipak, ovi rezultati imunizacije nisu dovoljni, pa prema stučnjacima, jedino imunizacijom višom od 80 posto može se postići kolektivni imunitet i na taj način se može "stati na put" virusu. 

Poziv za imunizaciju i dalje postoji, a posebno se odnosi na mlada od 18 do 30 godina koji se odazivaju u najmanjem broju. 

Kako obaveštavaju iz Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot, poslednjih dana polako raste broj novoobolelih u okrugu, a samo juče 12.avgusta, registrovano je 13 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih lica.  U toku današnjeg dana očekuju se razultati za 18 uzoraka. 

Stručnjaci apeluju da se vakcinacija hitno treba ubrzati jer se očekuje novi talas već krajem avgusta. Vakcina Sinofarm i Fajzer ima dovoljno.