Bojan Pešić: Izgradnja Javnog parkinga rešiće velike gužve u gradu

30. septembar 2020. 10:40 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Sve češće gužve u gradu i nemogućnost parkiranja u centralnim gradskim ulicama sve je vidljivija i u Pirotu. Po poslednjim podacima statistika pokazuje da u Srbiji jedan automobil "ide" na dva stanovnika. 

Najviše automobila, logično je na ulicama Beograda, dok je po podacima Republičkog Zavoda za statistiku najmanje na ulicama Pirota i Južne Srbije. Iako podaci govore tako, naši sugradjani se ne bi složili, jer je sve više negodovanja o velikim gužvama i u našem gradu i nemogućnosti parkiranja. 

Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove slaže se da u Pirotu već ima gužvi. Kako on kaže, na terenu se vidi da postoje problemi, ne samo u centru već i u okolnim ulicama kao što su Nikole Pašića, Trg Republike i Knaza Miloša, posebno u okolini Zelene pijace. Gradska uprava se upravo iz tih razloga trudi da, promocijom Dana bez automobila i  drugih aktivnosti, promoviše ostale vidove saobraćaja i tako smanji gužvu na ulicama. 

Pešić dodaje da je trajno rešenje ovog problema izgradna Javnog parkinga u centralnog gradskoj zoni. Plan već postoji, a realizacija se očekuje u narednih nekoliko godina. 

Takodje, u Pirotu po poslednjim podacima saobraća preko 200 taksi vozila što je prema Pešićevim rečima previše za grad Pirot.