Božićna škola prvi dan - Gimnastika, karate, ritmička gimnastika...

03. februar 2020. 12:50 Sport Pirot Plus Online

Danas je prvi dan zimskog raspusta i prvi dan Božićne škole sportova. Tradicionalno, deca će u naredne dve nedelje imati priliku da svoje slobodno vreme iskoriste zdravo, kroz rekreaciju i sport. Organizatori su pripremili preko 60 različitih programa koje realizuju svi sportski klubovi u gradu, ali i kulturno-umetnička društva i udruženja.

U velikoj sali Sportske dvorane „Kej“ svakog dana od 9 časova održava se čas gimnastike Gimnastičkog kluba „Soko“. Ovo je jedan od najposećenijih programa, međutim, prvog dana bilo je oko 20 polaznika.

Trener Stevan Stefanović smatra da je manje polaznika u odnosu na prethodne godine zbog gripa, ali očekuje da se iz dana u dan povećava broj dece. Tokom Božićne škole sportova radiće se na savladavanju osnovnih vežbi i elemenata, a tu su i stariji članovi kluba koji će im pokazati kako izgleda prava gimnastika posle dužeg vremena treniranja.

Polaznicima, sa kojima smo razgovarali, je ovaj sport veoma primamljiv, dopadaju im se vežbe i želeli bi da nastave da se njime bave i posle ove manifestacije.

Posle časa gimnastike u hali „Kej“ se održavaju programi Karate kluba „Proleter“ i Džudo kluba.

Miroslava Đorđević, koja vodi školicu karatea, kaže da na prvom času imaju goste iz Niša, studente DIF-a, Marka Dačića i Aleksu Krstića koji su deci pokazali osnovne pokrete prilikom samoodbrane.

Dvadesetak deteta, koliko ih je bilo danas na treningu, savladavala su osnovne pokrete karatea i brazilski Jiu jutsu.

U razgovoru sa njima čuli smo da im se ova borilačka veština sviđa i da bi želeli da savladaju samoodbranu.

Jedan od programa koji, takođe, izaziva svake godine veliko interesovanje dece, posebno devojčica, je škola ritmičke gimnastike kluba „Sirene“. Treninzi se održavaju svakog dana od 11 do 12 časova u sokolani Gimnazije Pirot.

Prema rečima Jelice Rančić Veljković, koja vodi školicu, ovo je prilika da se deca upoznaju sa osnovnim elementima ritmičke gimnastike koja predstavlja spoj gimnastike, plesa i baleta. Deca će se upoznati i sa rekvizitima, a akcenat je na druženju, zabavi i socijalizaciji dece.

Polaznice kažu da im se sviđaju vežbe i da treninzi nisu naporni, kao i da bi želele da se intenzivno bave ovom disciplinom.

Škola basketa svake godine pobuđuje zapaženo interesovanje. Za sada zbog epidemije gripa odziv je nešto slabiji, ali se očekuje da narednih dana više dečeka učestvuje u Školi basketa. Školu vodi košarkaš seniorske ekipe KK „Pirot“ , Dimitrije Đorđević.

Polaznici Škole basketa su učenici koji vole košarku i basket pre svega.

Dimitrije Đorđević, koji vodi Školu basketa, kaže da je zadovoljan odzivom i da očekuje narednih dana više polaznika. Basket je nešto posebno, ali svaki „basketaš“ se lako uklapa u klasičnu košarku.

Božićna škola sportova traje do 18. februara. Za sve uzraste – predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce pripremljeni su različiti programi. Raspored održavanja pogledajte OVDE