Božićna škola (3) - folklor, tenis, ples, plivanje...

05. februar 2020. 11:58 Sport Pirot Plus Online

U prostorijama Doma kulture i ove godine se organizuje škola folklora u okviru Božićne škole. Probe se održavaju svakog radnog dana od 10 do 11 časova. Kao i prethodnih godina za ovaj program vlada veliko interesovanje dece, trenutno je oko 30 polaznika.

Miloš Jončić iz Doma kulture kaže da deca imaju priliku da za ove dve nedelje, koliko traje zimska škola folklora, nauče nekoliko igara i pesama i upoznaju se sa osnovnim koracima folklora. Jončić je pozvao i ostalu decu, koja vole folklor, a još uvek se nisu upisala, da dođu i pridruže im se na probama.

U razgovoru sa polaznicima čuli smo da im se folklor dopada zbog pesama i igara, ali i zbog narodne nošnje.

Prema rečima Miloša Jončića, od ukupnog broja polaznika po završetku Božićne škole ansamblu se pridruži većina dece, što očekuje da bude slučaj i ove godine.

U velikoj sali Hale „Kej“ svakog dana od 11 časova, u organizaciji Teniskog kluba Pirot, održava se Škola tenisa.

Jedan od trenera, Momčilo Mitić, rekao nam je da su prijatno iznenađeni brojem dece koja su se prijavila za ovaj program. U narednih desetak dana deca će naučiti osnovne udarce u tenisu i nastojaće da im ovaj sport što bolje približe, kaže Mitić i dodaje da veruje da veliki broj dece ostane da trenira tenis i po završetku Božićne škole.

Polaznici, svih uzrastu došli su ovde da se oprobaju u ovom sportu i da nešto nauče

U isto vreme na drugoj strane Velike sale četrdesetak devojčica učilo je prve pokrete hip hopa. Škola plesa u organizaciji SU "Swan"

Ivana Ignjatović, asisten u klubu kaže da svake godine ovaj program pohađa veliki broj devojčica. Iako je program planiran da se održava u Maloj sali, brebačene su u Veliku salu Hale "Kej"

Devojčice su došle da nauče nešto novo i da se oprobaju u hip-hopu.

Na Zatvorenom bazenu „Senjak“ održava se škola plivanja za neplivače svakog dana od 11 časova. Bojan Mitrović, koji radi sa decom, ističe da program podrazumeva navikavanje na vodu, održavanje na vodi, pravilan rad ruku i nogu, a kasnije ronjenje i ostalo.

Primarni cilj je, kako kaže Mitrović, da deca tokom raspusta budu aktivna, ali i da posle raspusta ostanu u klubovima i nastave da se bave sportom.

Još jedan od interesantnih programa koji okuplja veliki broj dece je škola malog fudbala. Trenizi su u fiskulturnoj sali osnovne škole „Vuk Karadžić“. Sa decom rade Milan Tošić i Nikola Božić.

Nikola Božić kaže da deca uče prve korake fudbala i da su zadovoljni odzivom, disciplinom i radom na treninzima. Radi se u dve grupe sa decom uzrasta od 1. do 4. razreda i od 5. do 8.

Polaznici škole malog fudbala kažu da vole fudbal i da su mnogo toga naučili.