Nazire se kraj protesta advokata

20. januar 2015. 10:08 Društvo Pirot Plus Online

Štrajk advokata mogao bi da bude završen u petak, što znači da će branioci na poslu ponovo biti krajem nedelje ili najkasnije u ponedeljak.

- Ući ćemo u sudnice dan pošto izmene i dopune notarskih zakona budu objavljene u "Službenom glasniku" - potvrdio je za "Novosti" Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije. Ako se to desi već u sredu, za kad se očekuje glasanje o izmenjenim propisima, odmah će se sastati UO Komore i proglasiti prekid obustave rada. - U tom slučaju - kaže Đorđević - potrebno je najmanje 24 sata da svi branioci širom Srbije budu obavešteni da je četvoromesečni štrajk gotov. Međutim, ne treba zaboraviti da je zakonski rok da izmenjeni propisi budu objavljeni osam dana.

Izmene seta zakona o javnim beležnicima, o prometu nepokretnosti, o vanparničnom postupku, o nasleđivanju, i izmene porodičnog zakona našle su se pred poslanicima u ponedeljak po podne na vanrednoj sednici, pošto je prethodno, tokom vikenda, prošao Vladu. Glasanje se očekuje u sredu.

Usvajanje izmena Zakona o javnim beležnicima izuzetno je važno, jer se time prekida četvoromesečni štrajk advokata - rekao je ministar pravde Nikola Selaković poslanicima. On je dodao da je Vlada izmene usvojila u neizmenjenom obliku, kako su predložili advokati, istakavši da su definisana sporna pitanja - postojanje javnobeležničkog zapisa, ugovor o prometu nepokretnosti i solemnizacija.

- Suština kompromisa je u podjednakom nezadovoljstvu obe strane. Do njega se nije došlo lako, jer je trebalo do toga doći još 2011. Zadatak koji smo imali jeste da pronađemo ulogu beležnika u sistemu u kojem ne postoje više od sedam decenija, a da to ne bude nauštrb advokata - rekao je Selaković.

Izmene su rezultat dogovora koji su postigli stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije, i njima je obezebeđeno advokaturi i građanima da ponovo mogu da sačinjavaju ugovore iz domena privatno-pravnih poslova, a da ih javni beležnik potvrđuje u obliku solemnizacije. Javnobeležnički zapis ostaje za ugovore za poslovno nesposobna, gluvonema i slepa lica, sporazume o zakonskom izdržavanju, a fakultativno za hipoteke i založne izjave.

Sednici su prisustvovali kao posmatrači predstavnici advokatskih komora Srbije i Beograda. I predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović izjavio je da je Komora zadovoljna što je postignut kompromis između advokata i države. Beogradski pravni zastupnici prvi su stupili u štrajk, 10. septembra, zbog višestruko povećanih poreza. Kolege iz ostatka Srbije pridružile su im se 17. septembra, a zahtevu je dodat i onaj za promenu seta notarskih zakona i smena ministra pravde Nikole Selakovića.