Bezbednost dece u zoni škole

10. januar 2014. 07:59 Gradska hronika Pirot Plus Online

U cilju bezbednosti dece, Odeljenje za saobraćaj izdalo je nalog Parking servisu da postavi ogradu na trotoaru ispred OŠ “8. Septembar” . Slobodan Rančić, opštinski saobraćajni inspektor kaže da je ova akcija organizovana u cilju unapređenja bezbednosti u saobraćaju i zaštiti dece u zoni škole.

Pored postavljanja zaštitne ograde u zoni škole, Parking servis obeležiće i autobusko stajalište, za decu koja putuju gradskim i prigradskim saobraćajem ,i obeležiće pešački prelaz neposredno pored tog autobuskog stajališta. Juče su počeli radovi na montaži zaštitinih metalnih stubića neposredno ispred glavnog ulaza u školu postavlja se i zaštitna ogradea u dužini od 15 metara, kako bi se sprečilo istrčavanje dece na kolovoz. Da pomenemo, da je shodno Zakonu o bezbednosti u saobraćaju ograničenje brzine u zoni škole 30 km/h u vremenu od 7 do 21 h . Što se tiče zona škola postavljena su i dodatna tehnička sredstva za obezbedjenje, konkretno ležeći policajci. Mogu da napomenem da smo dali nalog Parking servisu i u toku je i realzacija tog projekta da se prekontroliše stanje ležežih policajaca u zoni svih škola i gde je potrebno da se postave novi elementi ili dodje do kompletne zamene tih tehničkih sredstava- kaže Rančić

Pored primene propisanih mera od strane nadležnih organa za bezbednost dece neophodna je i pažnja vozača.

-To su mere propisane zakonom, normativima i standardima koji važe u saobraćaju. Potrebno je da i druga strana, vozači, poštuju ograničenje brzine, u zoni škola prisutne su i patrole saobraćajne policije, naročito u udarnim terminima kad počinje i završava se nastava, ali potrebno je da i vozači poštoju propise kao ne bi došlo do nekih opasnih situacija – napominje Rančić.