Besplatna legalizacija, ali ne za sve

13. mart 2013. 12:16 Gradska hronika Pirot Plus Online

OD besplatne legalizacije bespravno izgrađenih objekata nema ništa jer, oni koji su zidali na tuđem zemljištu i oni koji imaju nameru da posle katastarske legalizacije prodaju svoja zdanja, moraće da plate pun iznos naknade. Za one koji su zidali na svom zemljištu i planiraju da ostanu da žive u tim domovima problema nema. Oni će se za oko stotinak evra upisati kao vlasnici u katastar, pod uslovom da kuća nema više od 300 kvadrata, da vikendica ne premašuje 200, a zanatska radnja više od sto kvadrata.

Ako je kvadratura veća, vlasnik mora da nastavi redovan postupak legalizacije, odnosno da dobije naknadnu građevinsku i upotrebnu dozvolu i plati naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. Tu naknadu neće moći da izbegnu i oni koji se uklapaju u kvadraturu, ali žele da prodaju svoje kuće. Sud im neće overiti kupoprodajni ugovor dok ne dostave dokaz da su lokalnoj samoupravi platili taksu, koja je sve ove godine zapravo u procesu legalizacije bila i jedan od najvećih prepreka.

Zakon o upisu svojine na nelegalno sazidanim objektima važiće do kraja 2014. godine. Pravo na upis imaju zdanja sazidana do 11. septembra 2009. godine.