Boban Tolić: Značajan posao uveliko radimo. Ozelenićemo grad. Sadimo 800 stabljika! Deponije pored kontejnera su zajednička briga!

30. oktobar 2018. 11:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Više od deset dana vidjate radnike Komunalca u gradu kako sade mlade stabljike. Radi se o velikom Projektu koji će ozeleniti grad, biće zasadjeno oko 800 stabljika različitih vrsta.

Danas se radi u Naselju Češalj, gde je ranije dvorište asfaltirano, postavljene svetiljke.

Sa Bobanom Tolićem, direktorom Komunalca, koji je u redovnom obilasku terena, dogovorili smo da se upravo nadjemo tamo gde se trenutno radi.

Pitali smo Tolića kako napreduju radovi u Parku kod Železničke stanice. Staze su uradjene, pripremaju se podloge za uvodjenje struje, koje u Parku do sada nije bilo. Slede svetiljke.

I na kraju o nečemu što u celoj priči odudara. O nečemu, što se tiče nas, Komunalca sigurno ne. Sinoć smo videli, a maločas snimili polomljenu klupu u Leap parku i jednu ukradenu korpu za smeće. Prešli smo mostić na Gradašničkoj reci i snimili, kako smo je nazvali "živu vatru" ili "večno smeće" na kraju Dečanske . Tu je tabla da se ne baca smeće, jedan prazan, drugi do pola napunjen kontejner, a smeće razbacano van. Tako je uvek. Danas radnici Komunalca isprazne kontejnere, sakupe gomile smeća, već iste večeri "večna vatra" odnosno smeće, ponovo bačeno.

I dokle tako!

Uz sve to, Gradašnička reka je i dalje kanal za smeće, tu ispod mostića.

Eto današnje priče. Započela je lepo, da lepše ne može. Nismo skoro čuli da će u nekom gradu biti u jednom "turnusu" zasadjeno 800 stabljika. Vest koja je obradovala sve. Videli ste, kako je lepo u Takovskoj. A kako li će tek biti tamo na proleće kada sve ozeleni. Uz to dobićemo još jedan predivan park na ulazu u grad, tamo kod Železničke stanice.

E, drugi deo priče nije "na dobro". Doduše, ovakvih deponija, pogotovo pored kontejnera, ima i na drugim mestima u gradu.

Da, znamo da kritikujemo kada nam se nešto ne dopada, baš smo glasni, a kada mi nešto loše činimo ovom gradu, onda se krijemo u mraku.

Dečanska, stara pirotska ulica, prometna je decenijama. Tu prolaze djaci za Školu Dušan Radović, prolaze radnici Prvog maja, tu je Bjanka, Park Leap... Te gomile smeća na kraju Dečanske ulice, taj smrad koji se širi, smeće u Gradašničkoj reci, sve to stvara užasnu sliku i opominje. Možda treba postaviti kamere i snimiti. A onda komšije "po džepu" i neće se setiti.

Verujemo da tako nije u njihovom dvorištu!