Apoteka spremna za javne nabavke

05. jun 2013. 12:32 Gradska hronika Pirot Plus Online

Prema mišljenju Uprave za javne nabavke apoteke nisu izuzete iz postupka javnih nabavki. Sladjana Zlatković, direktorka Apotekarske ustanove, kaže da su pripreme za ovaj process u završnoj fazi i da će krajem nedelje Apoteka objaviti javnu nabavku.


- Javna nabavka lekova je specifična jer je tržište lekova dinamično, menja se svakog meseca takoreći. Konkretno i za retke bolesti, to je tender koji raspisuje Republički fond a za potrebe tih pacijenata i procedura javnih nabavki je takava kakva jeste. Uprva je sada izašla u susret i odborila svim apotekama u Srbiji hitne nabavke, međutim taj proces traje i to ne podržava situaciju u praksi i to je po meni nedostatak javnih nabavki kod lekova. Jer ne može brzo da se odreaguje ukoliko se poštuje procedura koja se zahteva kod postupka javnih nabvki – kaže Zlatkovićeva.


Zlatkovićeva kaže da je procedura javne nabavke složena i zahteva određeno vreme što važi i za proces hitne nabavke koji se povremeno odobrava kako ne bi došlo do nestašice pojedinih lekova


- Prevashodni posao apoteke je da omogući pacijentu pravo na zdravstvenu zaštitu što podrazumeva podizanje lekova. Procedura traje 15 do 20 dana. I hitan postupak ima određenu proceduru po objavljivanju dobavljači i ponuđači imaju 7 dana da prikupe dokumentaciju, pošto je pregovarčki postupak i za to ima 2 dana za pregovaranje , zatim rok žalbe 8 dana. Jeste hitan postupak i nešto najbrže i tu nam je Uprava izašla u susret jer otvoreni postupak traje mnogo duže – dodaje Zlatkovićeva.


Za sve lekove koji se izdaju na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje mora se sprovoditi javna nabavka dok za one koji se nalaze u slobodnoj prodaji to nije potrebno, kaže Zlatkovićeva I napominje da privatne apoteke ne podležu ovoj proceduri što dovodi do neravnopravnog položaja apoteka. Trenutna situaicija u apoteci je na zadovoljavajućem nivou


- Nema nekih alarmantnih nestašica lekova. Nešto što je ranije nedostajalo u međuvremenu je došlo. Za deficitarne lekove pojavi se izvesna količina , možda ne dovoljna, ali i to se menja. Madopar je nedostajao prošle nedlje, izvesna količina je stigla i pacijenti su već podigli. U ovom trenutku verovanto nešto nedostaje, međutim postoji i D lista tako da se nadomeste potrebni lekovi – kaže Zlatkovićeva.