Ana Brnabić: Ubrzavamo poslove na izgradnji gasovoda od Sofije. Trasa prolazi kroz Dimitrovgrad, Pirot, Belu Palanku…

21. maj 2018. 09:15 Društvo Pirot Plus Online

U Sofiji je, kako smo javljali, održan Ekonomski forum. Razgovaralo se o aktuelnim temama poput ekonomske saradnje između zemalja zapadnog Balkana kao važnog faktora EU integracija, digitalizacije i rominga.

Na Forumu su učestvovali ekonomski i diplomatski lideri iz Evrope i regiona, među kojima su bili premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici najznačajnijih ekonomskih institucija. Na Forumu je učestvovao i Dr Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot i predsednik Komore Pirot.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, na pitanje novinara, rekla je da će projekat izgradnje gasovoda Niš-Sofija početi da se realizuje ranije od predvidjenog, rekavši da će obezbediti sigurnost snabdevanja kako Srbije i Bugarske tako i celog regiona.

EU je preko svojih IPA fondova izdvojila oko 50 miliona evra. Projekat će obezbediti diverzifikaciju pravaca i izvora uz unapređenje sigurnosti snabdevanja celog regiona.

- Ovim gasovodom rasterećuje se severni deo gasovodnog sistema, povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore, rekla je Ana Brnabić.

Projekat će omogućiti integrisanje skladišnih kapaciteta prirodnog gasa u jedinstveni energetski sistem. Pored toga, snabdevanje srpskog tržista prirodnim gasom biće sigurnije i doprineće razvoju mreže svih delova Srbije.

Realizaciju projekta će finansirati EU, a obaveza Srbije biće da isplati naknadu vlasnicima zemlje gde će gasovod prolaziti. Prema projektu, gasovod će ići paralelno s Koridorom 10.

Gasovod će zahvatiti 2.000 katastarskih parcela na teritoriji Dimitrovgrada, Bele Palanke, Pirota i Niša gde će trasa prolaziti!