Ambasadorka Nemačke Anke Konrad posetila Pirot. Otvoren novi IT trening centar

24. novembar 2022. 14:15 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Pirot je danas posetila ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Кonrad sa saradnicima. U pratnji ambasadorke bili su i predstavnici GIZ-a, direktorka u Srbiji Daniela Funke, Rudiger Hartman, direktor KfW kancelarije u Beogradu, kao i pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić.

Predviđenim protokolom posete visoki zvaničnici su najpre održali sastanak u Gradskoj upravi sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem i njegovim najbližim saradnicima.

Pored sastanaka sa gradonačelnikom i sastanka sa predstavnicima sedam lokalnih organizacija civilnog društva i organizacija okupljenih oko Platforme „Održivi razvoj za sve“, a u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, ambasadorka je svečano otvorila IT trening centar koji predstavlja rezultat saradnje i javno privatnog partnerstva koje je inicirano od strane grada Pirota i Programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, kompanije Resolutesa, UG Osveženje i ZIP Centra. 

IT trening centar uspostavljen je sa ciljem da doprinese povećanju zapošljivosti teže zapošljivih grupa - mladih, žena, Roma i Romkinja. Grad Pirot prepoznao je značaj ovog centra i svesrdno pomogao u realizaciji svih aktivnosti. 

Sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava ostvarena je izuzetna saradnja u mnogim oblastima, posebno kada je u pitanju implementacija Starategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, ali i sveukupnom osnaživanju Roma i drugih marginalizovanih grupa.

Pored mnogih vidova pomoći koju pruža Vlada Nemačke i mnoge nemačke institucije, otvaranje ovog centra je upravo dobar primer održive podrške na lokalu

Adrian Dunbar, direktor Kompanije Resolutesa, kaže da je razvoj informacionih tehnologija budućnost ali i prioritet, kako bi se, pre svega, uposlili mladi ljudi i time ostali da žive i rade u svom rodnom gradu.

Centar je počeo sa radom i pre svečanog otvaranja tako da je već u toku pet različitih radionica sa oko 50 polaznika, rekla je Mira Zlatkov, iz ZIP Centra. 

Ambasadorka Кonrad je posetila i postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Pirotu koje je podržano od strane КfW investicione banke.