Ambasador Kraljevine Belgije i gradonačelnik Vasić razgovarali o značajnim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine

16. jun 2021. 12:29 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Grad Pirot danas je posetio ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji, Nj.E. Kun Adam.

Ambasadora je dočekao gradonačelnik Vladan Vasić sa saradnicima Milošem Colićem, zamenikom gradonačelnika i Milicom Golubović, pomoćnicom gradonačelnika. U pratnji NJ.E. bila je Marijana Tufegdžić-Milošević, ekonomski i komercijalni savetnik Ambasade.

 Posle razgovora, novinarima se najpre obratio gradonačelnik Vasić koji je tom prilikom istakao da je sa ambasadorom Adamom razgovarao o pitanjima vezanim za zaštitu životne sredine. 

Problema u ovoj oblasti ima, ali ipak smatram da je Pirot primer dobre prakse. Ulažemo značajna sredstva u oblasti zaštite životne sredine, ali očekujemo i pozitivne signale  od Evropske unije, s obzirom da su projekti iz ove oblasti ne samo izuzetno značajni već i zahtevaju velika sredstva, rekao je Vasić. 

Tri razloga su za današnji događaj, rekao je NJ.E. Kun Adam. Jedan od važnijih je da sa gradonačelnikom i zvaničnicima razgovaramo o značajnim pitanjima na polju zaštite životne sredine. 

Znamo da Srbiju u okviru pristupnih pregovora očekuje otvaranje upravo poglavlja iz ove oblasti. Puno je sastanaka i razgovora o ovoj temi, ali na kraju realnu sliku možemo dobiti samo iz ovakvih poseta i direktnih kontakata sa predstavnicima lokalnih samouprava, rekao je ambasador Belgije. 

Nakon susreta sa gradonačelnikom, ambasador je posetio i Regionalnu deponiju Pirot, gde je obišao postrojenje za sekundarnu separaciju otpada i upoznao se sa investicionim aktivnostima JKP "Regionalna deponija Pirot".

Ambasador će tokom posete obići i srednjevekovnu pirotsku tvrđavu, Momčilov grad.