Aleksandra Čamagić, pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju posetila Pirot i Inkluzivni centar - Vratiti porodici centralno mesto u društvu

28. oktobar 2021. 16:13 Društvo Pirot Plus Online

Pirot i Inkluzivni centar danas je posetila Aleksandra Čamagić, pomoćnica ministra pri Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju. 

Cilj ovog sastanka, sa predstavnicima Lokalne samouprave Pirota bio je sagledavanje situacije u gradu i Okrugu koja se odnosi na brigu o deci i porodici. 

Pomoćnica ministra Čamagić je pre sastanka u Pirotu i pre obilaska našeg Inkluzivnog centra u kojem je nadavno  počeo sa radom Centar za pomoć i podršku porodici, posetila i opštinu Dimitrovgrad. 

Kako je rekla Aleksandra Čamagić, problem sa demografskom slikom pogadja i druge zemlje, a brojke su nikad lošije. Ona dodaje da će se situacija na terenu sagledavati konstantno, da su do sada obišli preko 70 lokalnih samouprava, te će i država i predstavni lokalnih zajednica, zajedno uticati na vraćanje porodice u centralno mesto u društvu. 

Kako je rekao Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, goste su upoznali sa onim što grad realizuje u oblasti dodatnih prava, dečije i socijalne zaštite, ali i zaštite životne sredine, obrazovanja i drugih oblasti koje mogu da utiču na podršku porodici. 

Projekcije stanovništva opština/gradova od 2011–2041. pokazuju da je na kraju projekcionog perioda samo u petini opština zabeležen populacioni rast, pri čemu je veći broj tih opština na teritoriji Grada Beograda. S druge strane, u čak deset opština bi se broj stanovnika smanjio za više od 50 odsto, a izrazit depopulacioni trend beleže nerazvijene opštine Crna Trava, Babušnica i Gadžin Han, navodi se u zvaničnim istraživanjima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.