Aleksandar Vučić: Krećemo u ofanzivu protiv virusa

23. mart 2020. 19:06 Korona virus Pirot Plus Online

U Srbiji je preminula i treća osoba zaražena koronavirusom. Prema najnovijim podacima, u Srbiji je potvrđeno još 27 slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj obolelih 249. Prosečna starost obolelih u Srbiji je oko 50 godina, a dve trećine zaraženih su muškarci.

Pre nešto više od sat vremena preminula je još jedna osoba ženskog pola stara 60 godina u bolnici "Dragica Mišović". Nije imala tešku kliničku sliku. To je treća žrtva koronavirusa u Srbiji, rekao je na konferenciji za medije predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv koronavirusa. Sastanku su prisustvovali članovi oba krizna štaba – za suzbijanje koronavirusa, kao i za otklanjanje posledica po privredu.

Računamo na ekspertsko znanje kineskih doktora i pomoć Kine u ovoj žestokoj borbi, rekao je Vučić. Zato menjamo kompletan pristup, počinjemo sa masovnim testiranjem po savetu kineskih stručnjaka 

Nećemo povećavati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugo. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili ili izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od tri do 12 godina zatvora - rekao je on. 

 Na taj način njihova bolest će biti praćena od početka do kraja, i oni na taj način neće moći da zaraze druge. Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj klinici, bolnici Dragiša Mišović, VMA i u Zemunskoj bolnici - rekao je Vučić.

Hoćemo da krenemo u kontranapad, ali za to nam je potreban narod koji će da razume da treba 20 dana da sedi u kući, rekao je Vučić.

Napravićemo ozbiljan i veliki plan koji će pre svega baziran da pomogne privatnom sektoru. Procena Nemaca je da će završiti ovu godinu sa stopom rasta od - 5, mi ćemo gledati da završimo sa -2 , što znači da smo u prve tri zemlje u Evropi - kazao je on i dodao da će posebnu pomoć i podršku dobiti oni privatnici koji ne otpuštaju radnike. 

Vučić je dodao da martovsku penziju država neće isplaćivati u dva dela, već odjednom i to 10. aprila, zajedno sa 4.000 dinara za svakog penzionera i ponovio je da od 1. aprila kreće uvećanje plata zdravstvenim radnicima i zaposlenima u vojnom sektoru.

Srbija neće da smanjuje penzije, ni plate u javnom sektoru, nećemo da diramo ni minimalac. Zato će sav novac biti upućen u privatni sektor, ističe Vučić.

Od presudnog značaja je da naši lekari izdrže, već su umorni, a predstoji nam teži deo, dodaje Vučić i kaže da nikada nećemo moći da im izrazimo zahvalnost koju zaslužuju, rekao je predsednik Vučić.