Aleksandar, Piroćanac iz Norveške! Kako rešavate otpadne vode na Zavojskom jezeru!?

18. novembar 2020. 10:39 Gradska hronika Pirot Plus Online

Nastavljamo gde smo juče stali. Da li, po ko zna koji put da kažem, da nas svako vaše pismo, svaki mejl, poziv, kontakt na mesindžeru, za nas je zadovoljstvo, da malo preteram i profesionalni ponos, što možemo da zajedno tražimo bolje puteve za razvoj našeg grada i život naših ljudi.  

Javio se na mesindžer Aleksandar Petrović, Piroćanac koji živi u Norveškoj. Uz pozdrav koji šaljemo njemu i njegovima, objavljujemo tekst:

……………………………………………………………………

Pozdrav
Vidim da se vas sajt prati, kako na FB tako i web verzija i bas mi je drago da najzad jedan takav list u Pirotu dozivi ovakvu popularnost. Samo nastavite tako.
S tim u vezi, mislim da ste bas vi prava adresa gde treba da se obratim, posto vidim da imate cesto kontakte sa gradskim vlastima kao i nadleznima za razne segmente privrede i drustva. Pitate o svemu i svacemu, sto je za pohvalu.

   Naime, smatram da je pravo vreme, ukoliko to vec neko pre mene nije pitao, da se posveti velika paznja problemu otpadnih voda na objektima oko Zavojskog jezera. Vidim da je jako aktuelno sada da se vikendice prepravljaju u vile koje se u sezoni izdaju turistima. To je jako lepo i treba da to zazivi. Medjutim, treba da se odrzi i jedan nivo cistoce koji je propisan i ocekivan za ovakav jedan park prirode. Ne samo zbog Zakona, vec i da bi se turisti vracali iz godine u godinu. Bila bi steta da posle 4-5 godina krenu da kruze price da na Zavojskom jezeru vise nije lepo i cisto kao nekad...    Dakle, ja bih postavio pitanje Opstini, mozda urbanistima, komunalnim sluzbama, kako je resen problem otpadnih voda sa svih ovih objekata koji vise nisu "privremeni" a ni vikendice, vec se pretpostavlja da ce imati veci broj korisnika u toku sezone od 4 do 6 meseci.

Sumnjam da ce se graditi postrojenje za preradu otpadnih voda, nema potrebe, ali me interesuje da li se na to misli?
Zivim u Norveskoj i u gradjevinskoj sam bransi, tako da mi je jako poznat taj problem i vidim kako je ovde resen, jer je pre 30ak godina i ovde to bilo aktuelno.

   Pre nego dam eventualno svoje misljenje nekome, hteo bih da cujem/ procitam kako je planirano resenje ovog problema od nasih ljudi u Pirotu.
Inace pretpostavljam da je problem smeca, koji je ove godine bio bas aktuelan, najzad resen, da je organizovano i dogovoreno sa komunalcem kako i sta treba raditi da do onakve katastrofe ne dodje opet.
Veliki pozdrav!
 S  postovanjem,
Aleksandar

Dragi Aleksandre! Juče sam razgovarao sa Bojanom Pešićem, načelnikom Odeljenja za urbanizam, inspekcijske i komunalno-stambene poslove i gradjevinatrsvo .

Sve je očigledno uslovljeno izradom Plana generalne regulacije Zavojskog jezera. A kako će se konkretno ovaj problem rešavati, videćemo. Verujemo da postojeći objekti imaju septičke jame. Sve je u nadležnosti Ministarstva. Ako su dobili sve "papire" valjda je i ovo bio uslov.

Evo odgovora Vama i svima kojiu razmišljaju i brinu kao Vi.

Uz pozdrav, možda nije loše da nam pošaljete Vaš predlog kako rešiti problem. Ili, kako to Norvežani rade!

Čuvajte zdravlje!

Javite se!