AKTUELNO! Dr Radmila Zec - presek stanja u Pirotskom okrugu na dan 29.03.2020. Razgovor sa "novinarom" stručno-operativnog tima grada Pirota

29. mart 2020. 18:00 Pirot Plus Online

Član stručno-operativnog tima grada Pirota za koordinirano sprovođenje aktivnosti Call centra, Vesna Lazarević – ovlašćeno lice za informisanje javnosti, danas je razgovarala sa epidemiologom Zavoda za javno zdravlje Pirot doktorkom Radmilom Zec o trenutnom stanju na teritoriji okruga, kada je u pitanju korona virus.

Kako je navedeno u mejlu, koji nam je sa video izjavom dostavljen, dr Zec je analizirala situaciju vezanu za širenje virusa COVID19 na području Pirotskog okruga zaključno sa današnjim danom (29.3.2020.) u podne.

Razgovor u trajanju od preko 25 minuta podelili smo u četiri dela.

Naime, od 12. marta zvanično je na teritoriji okruga počelo da se prati stanje svih sumnjivih slučajeva i, ukoliko je bilo potrebno, uzorkovano i slato na Torlak, rekla je dr Zec.

U početku su bile jasne definicije sumnje za slanje na Torlak i pratili smo stručno metodološko uputstvo. U tom periodu poslato je malo uzoraka, a do danas poslato je 26 uzoraka. Od tog broja 14 je uzorkovano u pritvoru – 9 pritvorenika, jedan lekar koji se nalazio u pritvoru i 4 zapošljena čuvara u pritvoru, ostalih 12 je iz populacije i od njih je 7 potvrđenih, rekla je, pored ostalog dr Zec.

Prema njenim rečima, ove brojke su samo vrh ledenog brega, daleko je više sumnjivih, verovatnih u populaciji.

Kod mladih je utvrđeno da su simptomi jako blagi, ali da su prenosioci zaraze.

Što se tiče medicinskih radnika, u Zavodu za javno zdravlje obolela su dva zaposlena. Svi bliski kontakti su provereni, preduzete su neophodne mere, a prati se stanje i u okrugu, s obzirom da dobijaju podatke iz svih domova zdravlja u okrugu. Ovom prilikom doktorka Radmila Zec je govorila o ovim slučajevima i preduzetim merama.

Brojevi telefona lekara Zavoda za javno zdravlje i svih službi koje su angažovane za korona virus rade od 6 do 22 časa. Dr Zec ističe da je u dosadašnjem periodu bilo mnogo poziva i da uspevaju da registruju ono što je značajno i na vreme preduzmu mere u okviru Štaba za vanredne situacije i predstavnika lokalnih samouprava u okrugu.

Kada je pritvor počeo da se puni mi smo preduzeli mere i naložili izolaciju svima koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Uzeli smo uzorke i naših zapošljenih. Takođe, sve mere prevencije se obavljaju svakodnevno, i pre svega ovoga i sada, rekla je dr Zec.

Ona je objasnila i ko daje rešenje o kućnoj izolaciji i kako se sprovodi ceo postupak. Posebno je naglasila da svima koji su prešli granicu posle 14, marta naložena je kućna izolacija od 28 dana, a što se tiče obolelih i njihovih kontakata dobijaju podatke od izabranih lekara, te spiskove proveravaju i dostavljaju sanitarnom inspektoru za stavljanje pod zdravstveni nadzor i izolaciju.

Epidemiološki zaključak je da ćemo tek imati vrh epidemijskog talasa, koji se predviđa u naredne dve nedelje, jer je puno zaraženih koji nemaju simptome, a šire zarazu.

Dr Radmila Zec je poručila svima da se očekuje sve veći broj obolelih, ali je cilj da se ponašamo svi kao potencijalno zaraženi kako bi se broj obolelih smanjio. Potrebno je izbegavati svaki kontakt, čak i unutar porodice.

Ljudi sami moraju da brinu jer su odgovorni ne samo za sebe, već i za sve ostale. Poslušajte poruku – ostanite kod kuće, istakla je dr Zec.

*Video: Grad Pirot, foto: screenshot