Aktivnosti Evroregiona Nišava

16. septembar 2013. 10:01 Društvo Pirot Plus Online


Evroregion Nišava, udruženje koje postoji već 8 godina i koje ima za cilj realizaciju projekata prekogranične saradnje, održava sastanak u Babušnici, kako bi se postigli novi dogovori o unapređenju prekogranične saradnje. Nakon ovog susreta planirana je poseta Bugarskoj, gde će se dogovoriti dnevni red. Glavna tema sastanka su tehničke promene sporazuma, s obzirom na to da je sporazum potpisan kada postojala država Srbija i Crna Gora, te je neophodna i promena određenih termina, kao i organizacione šeme. Kopredsednik Evroregiona Nišava, Vladica Tošić kaže da je njihov najvažniji zadatak izlaganje četiri zajednička regionalna projekta zainteresovanim stranama. Reč je o projektima koji su uredjeni i ranije realizovani, a sada se spremaju se za novi finansijski ciklus 2014/2020.


- - Predsednici opština bi trebalo da se priključe sastanku i da potpisivanjem od strane predsednika i kopredsednika Evroregiona Nišava ozvaničimo novi sporazum. Pored toga daćemo zainteresovanim stranama projekte koje smo najavljivali i čija je vrednost oko dva miliona evra. Reč je o projektima iz oblasti turizma, kulture, projekat vanredne situacije i projekat namenjen zdravstvenoj zaštiti, kaže Tošić.


Kako najavljuje Vladica Tošić, kopredsednik Evroregiona Nišava, delegacija ovog udruženja učestvovaće na tradicionalnoj godišnjoj skupštini i konferenciji Asocijacije evropskih pograničnih evroregiona, koja se održava prve nedelje novembra u Liježu u Belgiji.


- - Ja ću, kao član Izvršnog komiteta ove asocijacije, imati posebne sastanake, pošto će jedan dan biti posebno rezervisan za konferenciju, a jedan dan posebno za skupštinu. Nadam se da će stanovništvo koje živi u pograničnim oblastima imati koristi, kako od kontakata sa ovom asocijacijom, tako i kontaktom sa drugim regionima koji prisustvuju na godišnjoj skupštini, a pre svega od prva četiri inicijalna pogranična projekta, kaže Tošić.


Evroregion Nišava najbolje sarađuje sa vojvođanskim Evroregionom Dunav-Kriš-Moriš-Tisa, i oni će biti gosti na narednom sastanku koji će biti održan poslednje nedelje ovog meseca u Babušnici.