Aktivnosti Centra za prevenciju u Pirotu povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

12. novembar 2019. 11:00 Društvo Pirot Plus Online

U svetu, ali i u Srbiji, 14. novembra se obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Poslednje dve godine tema je ”Dijabetes i porodica” i obeležava se pod sloganom “Dijabetes utiče na porodicu”.

Aktivnosti ove kampanje u borbi protiv dijabetesa, koju internacionalna dijabetes fondacija sprovodi već dve godine:

-Podizanje svesti o uticaju dijabetesa na porodicu,

-Prevencija i edukacija o dijabetesu.

Dijabetes je stanje trajno povišenog nivoa šećera u krvi. U svetu od ove bolesti boluje 371 milion ljudi, svakih 10 sekundi obole od ove bolesti dve osobe, svakih 30 sekundi umre jedna osoba od posledica dijabetesa. U Srbiji od ove bolesti boluje oko 670.000 ljudi, a dijabetes je u Srbiji na trećem mestu uzrok smrtnosti. U Srbiji godišnje umre od ove bolesti preko 3.000 obolelih od posledica dijabetesa.

Faktori rizika za dijabetes mogu biti promenjivi i nepromenjivi. Nepromenjivi su naša starost, genetika, pol, a u promenjive faktore na koje moramo obratiti pažnju i na koje možemo da utičemo su: fizička aktivnost, krvni pritisak, nivo glikemije, holesterola, triglicerida u krvi, ishrana, BMI, stres…

Borba protiv dijabetesa:

-Pravilna ishrana,

-Fizička aktivnost,

-Redovna kontrola šećera, triglicerida,holesterola u krvi i stanja krvnog pritiska,

-Redovni pregledi kod lekara,

-Borba protiv stresa,

-Edukacija i prevencija.

Centar za prevenciju Doma Zdravlja u Pirotu povodom ovog dana organizuje u četvrtak , 14.11.2019.god, sa početkom od 11.30 do 13.00h u prostorijama Centra za prevenciju akciju (određivanje indeksa telesne mase, merenje krvnog pritiska, određivanje glikemije, holesterola, triglicerida u krvi, predavanje o dijabetesu sa početkom od 11.30h, deljenje edukativnog materijala i saveta o ovoj bolesti;

Prikaz izložbe u holu ambulante Pazar.

Lekari na terenu u seoskim ambulantama održaće niz predavanja o glavnim faktorima rizika za nastajanje dijabetesa i kako se boriti protiv ove bolesti.