Aktiviran besplatan broj za prijavu rada „na crno“

12. mart 2018. 09:05 Privreda Pirot Plus Online

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u okviru projekta „Reci ne radu na crno“, aktivirana besplatna telefonska linija za prijavu rada „na crno“.

Pomenuti projekat sprovodi resorno ministarstvo, a njegovu realizaciju je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.
Građani Srbije mogu anonimno, pozivom na broj 0800 300 307, da prijave ukoliko su radno angažovani bez zaključenog ugovora o radu, kao i svaku drugu nezakonitost u radu.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je povodom toga uputio poziv svima kojima su uskraćeni osnovni principi dostojanstvenog rada da traže svoja zakonska prava i prijave rad „na crno“.
Od nelegalnog rada štetu imaju svi – država, poslodavci koji rade u skladu sa zakonom, a naročito radnici koji gube socijalne beneficije.
Zato ohrabrujem sve građane da prijave ukoliko rade bez ugovora o radu i nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, poručio je ministar.
Prema njegovim rečima, za ovakve prekršaje sankcije će snositi isključivo poslodavci, ne i radnici koji su radili „na crno“.
Resorno ministarstvo je odlučno u borbi za zaštitu prava radnika i omogućavanje zdravog okruženja za poslodavce, sa ciljem da Srbija bude uređena zemlja, rame uz rame sa zemljama EU, istakao je Đorđević.
U sklopu projekta planirane su brojne aktivnosti, uključujući pojačan rad Inspektorata za rad na terenu i edukativne radionice širom Srbije.

Više informacija o projektu nalaze se na vebsajtu https://recineradunacrno.rs, kao i na društvenim mrežama https://www.facebook.com/neradunacrno/ i https://www.linkedin.com/company/reci-ne-radu-na-crno/.

Tekst preuzet sa sajta Ministarstva za rad,zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije