Akcija Pirotskog partizanskog odreda u Krupcu

23. jul 2021. 12:55 Društvo Pirot Plus Online

Gradski odbor SUBNOR-a Pirot je obeležio akciju Udarnog bataljona Pirotskog partizanskog odreda u noći 24/25. jul 1944. godine u selu Krupac uz prisustvo članova SUBNOR-a Pirot i meštana sela Krupac.

U noći izmedju 24 i 25. jula deo Pirotskog narodnooslobodilačkog odreda izvršio je veliku akciju u Krupcu i na železničkoj stanici Veliki Jovanovac tkz. “52”. Napad je bio dobro isplaniran. Fašistima je prekinuta je telefonska veza sa Pirotom, a borci partizanskog odreda tako raspoređeni da u isto vreme izvedu obe akcije.

U Krupcu je napadnuta Bugarska fašistička policijska stanica, proterani su policajci, zapaljena zgrada opštine sa fašističkom arhivom i zgrada kmetskog namesnika.

Drugi deo odreda izvršio je juriš na železničku stanicu Veliki Jovanovac tkz. “52” koji je zarobio 15 bugarskih vojnika, oduzeo im je oružje i municiju.

Povodom gore navedenih dogadjaja položeno je cveće na spomen ploču u selu Krupac i realizovano podsećanje na pomenuti datum prigodnim govorom potpredsednika SUBNOR-a Pirot, Nikole Božića, a minutom ćutanja odata počast svim poginulim i nastradalim u Krupcu, okolini i u II svetskom ratu.

*Saopštenje i foto GO SUBNOR Pirot