Akcija Centara za prevenciju DZ Pirot - značaj skrininga i rano otkrivanje raka grlića materice

22. januar 2020. 10:28 Društvo Pirot Plus Online

U toku je Еvrоpska nеdеlja prevencije raka grlića materice. Obeležavanje ove nedelje obuhvata niz akcija i edukacija koje se organizuje na nivou instituta za javno zdravlje u Srbiji i udruženja koja se bave ovim problemom, kao i domova zdravlja u celoj Srbiji. 

Centar za prevenciju Doma zdravlja Pirot danas je tim povodom organizovao akciju merenja krvnog pritiska,nivoa šećera u krvi, određivanje BMI, skrining za kvs,skrining za depresiju, skrining za dijabetes, uz popunjavanje anketnog upitnika za ishranu. Održano je i predavanje i prikazan edukativni film ”Prevencija raka grlića materice”. Uz podelu edukativno-promotivnog materijala lekari su davali i savete.  

Doktorka Marina Manić, PR Doma zdravlja Pirot, još jednom je ukazala na značaj preventive u slučaju malignih oboljenja. Kada je u pitanju rak grlića materice neophodna je poseta ginekologu jednom godišnje, kaže doktorka Manić i napominje da je značaj skrining programa veliki

Lekari na terenu u toku nedelje održaće predavanja za stanovništvo u selima na temu ”Prevencija raka grlića materice” u matičnim ambulantama.