AHA Mura Prvi maj od ponedeljka, ponovo, ne radi

04. oktobar 2014. 15:50 Privreda Pirot Plus Online

Praktično do danas ni jedna od mogućnosti za prevazilaženje krize u Kompaniji AHA Mura Prvi maj Pirot nije realizovana, bez obzira na sva obećanja resornog ministarstva, izjavio je predsednik ASNS -a , Vladica Marinković. Situaciju dodatno otežava blokada žiro računa Preduzeća tako da po svemu sudeći već u ponedeljak najverovatnije neće postojati uslovi za pokretanje proizvodnje. Marinković je najavio da će štrajk biti radikalizovan ako do ponedeljka ne budu stvoreni miniimalni uslovi za početak rešavanja nagomilanih problema.

„ U ovom trenutku, verujte, nemamo šta da kažemo, nešto novo, neku dobru informaciju i tako dalje. Svih ovih dana teško smo uspostavljali komunikaciju sa „Beogradom“, tražili smo informacije zašto sastanak koji je bio zakazan nije održan ali od svega toga ništa.Mi više vremena nemamo. Ako Ministarstvo ne pomogne mislim da je ovo kraj“-kaže Marinković.

Finansijski direktor AHA Mura Prvi maj, Slaviša Svilarov, izrazio je sumnju da je bilo šta moguće uraditi do kraja dana ili sutra kako bi se normalizovalo stanje u Preduzeću. Bez obzira na sklopljene ugovore i obezbedjen posao, mala je verovatnoća, kaže Svilarov, da će se narednih dana raditi i tako sačuvati, makar minimalna mogućnost za skori oporavak.

„Bitka za Prvi maj se vodi na dva fronta, ovde kod nas u Pirotu i u Ministrstvu za privredu. Mi smo uspeli da tokom ovih meseci očuvamo proizvodnju i čakali smo na obećanu pomoć. Uspevali smo da neku dinamiku isplata zarada, doduše sa kašnjenjima, isplaćujemo, ali takvo funkcionisanje na dalje nije moguće. Sve rezerve su iscrpljene i mi najverovatnije od ponedeljka ni najosnovnije obaveze nećemo moći da servisiramo. Račun nam je blokiran, ja sam juče bio u Beogradu s obzirom da je bilo obećanja da će Ministarstvo uticati na EPS snabdevanje da povuče blokadu, ali tamo su mi rekli da niko niti je dolazi niti tražio tako nešto. Od strane EPS-a blokada je 3 miliona dinara, ali preti daleko viši iznos od strane Poreske uprave. Drugi deo aktivnosti odvija se na relaciji Beograd –Ljubljana ali očigledno bez mnogo uspeha“ –kaže Svilarov.

Čelni ljudi oba sindikata u kompaniji pozvali su radnike da se u ponedeljak, 6. oktobra u 8 časova okupe u krugu fabrike.