Advokati: Nastavljamo sa protestom i u 2015.

29. decembar 2014. 08:46 Društvo Pirot Plus Online

Stručni timovi predstavnika advokature i Ministarstva pravde nastavljaju rad narednih dana, saopštilo je danas Ministarstvo. Kako su naveli u saopštenju, predstavnici su se sastali u petak sedmi put, a o tačkama o kojima ne postoji zajednički stav razgovaraće narednih dana. Sastanak je trajao nekoliko sati, ali do dogovora ponovo nije došlo.

Ministar pravde Nikola Selaković je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao je da ima dosta advokata koji žele da rade, i koji su oštećeni. Razgovori se kreću nekad izlaznom, nekad uzlaznom crtom, kaže ministar. On navodi da su pregovarači do sada uspeli da približe stavove.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je da će pregovori sa ministarstvom pravde oko advokatskih zahteva biti nastavljeni, ali da kako stvari danas stoje, advokatura nastavlja protest i 2015. godine.
"Dok se kompletna stvar ne reši do kraja mi ne možemo da kažemo da smo optimisti", rekao je Đorđević Tanjugu ukazujući da protest može da bude prekinut tek kada Skupština Srbije usvoji izmene Zakona o javnom beležništvu u skladu sa zahtevima advokature i one budu objavljene u Službenom glasniku.
On je ukazao da je nakon načelnih jučerašnjih dogovora, na današnjem sastanku stručnom timu advokature ponuđen neprihvatljiv i neustavan predlog izmena zakona a to je "fakultativna forma javnobeležničkog zapisa".
"Juče je postojao dogovor da podržimo naše predstavnike u pregovaračkom timu oko postignutih tačaka dogovora. Ostao je jedan detalj koji je trebalo da se danas raspravi, ali umesto toga došlo je do novog detalja - fakultativnog javnobeležničkog zapisa. To naši pregovarači nisu mogli da prihvate", rekao je Đorđević.
Advokatura, kako je naveo, smatra da je taj predlog krajnje neustavan.
"Mi ne možemo dati legitimitet neustavnim odredbama Zakona o javnom beležništvu pre nego što se bude stvorio bilo kakav ustavni okvir za delovanje zakona na način na koji su oni zamislili", napomenuo je predsednik AKS i naglasio da je to razlog zbog čega su danas zastali prigovori.
On smatra da u svakom slučaju pregovori treba da se nastave iako se protest produži na sledeću godinu.
"Mi nemamo nikakvu posebnu nadu da će se bilo šta posebno promeniti - sigurno idemo i u 2015. godinu sa protestom, to je već sada izvesno", rekao je Đorđević.
On je ukazao da i kada bi stručni timovi postigli saglasnost oko ključnih pitanja, imajući u vidu sistem odlučivinja institucija advokature u Srbiji, protest ne bi mogao da se prekine pre nego što parlament Srbije ne usvoji dogovorene izmene Zakona o javnom beležništvu i određenih pratećih zakona.
"To bi pre svega značilo da ako se postigne načelan sporazum na radnoj grupi, on bi išao u normativu Ministarstva pravde, relativno brzo mogao bi da se uradi predlog izmena i dopuna Zakona koji bi išao u Skupštinu na usvajanje. Kad izmene budu objavljene u Službenom glasniku Srbije mogao bi da prestane protest advoakta, jer je takva i odluka Skupštine AKS", naglasio je Đorđević.
Stručni tim advokature čine predsednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović i predstavnice Advokatske komore Vojvodine Mirjana Jovanović Tomić i Tanja Arsić, dok Ministarstvo pravde predstavljaju pomoćnici ministra pravde Čedomir Backović i Nela Kuburović, kao i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Djurdjević.
Advokati u Srbiji štajkuju od 17. septembra i traže smanjenje paušalnog poreza, izmene više zakona o notarima, kao i smenjivanje ministra pravde Nikole Selakovića.