Aca Božić: Pirotske srednje škole upisaće isti broj odeljenja kao prošle godine, ali se verovatno neće popuniti sva mesta!

15. maj 2017. 13:30 Društvo Pirot Plus Online

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je prošle nedelje Konkurs za upis učenika u srednje škole za školsku 2017/18. godinu. Za upis u prvi razred srednje škole mogu da konkurišu svi učenici koji su stekli osnovno obrazovanje i vaspitanje, a koji su rođeni posle 31. avgusta 2000. godine.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Pirotu, Aca Božić, kaže da će pirotske srednje škole upisati isti broj odeljenja kao i prošle godine, iako je bilo u najavi da će biti u pojedinim školama po jedno odeljenje više. Prema njegovim rečima, jedino neprijatno iznenađenje Srednja stručna škola za koju su se usaglasili da upiše tri odeljenja, ali će ih biti dva jer se ukida obrazovni profil Tehničar za zaštitu životne sredine. Tehnička škola je takođe trebalo da upiše još jedno trogodišnje odeljenje, ali će ipak upisati isti broj odeljenja kao i prošle godine.

U Pirotu ima oko 500 učenika osmog razreda, a slobodnih mesta u srednjim školama je 570, što znači da će biti problem da se popune sva odeljenja i verovatno se neće popuniti, istakao je Božić. Radna mesta profesora neće biti dovedena u pitanje i problem tehnoloških viškova rešiće se premeštanjem u druge škole.

Osmaci će malu maturu polagati 15., 16. i 17. juna. Test iz srpskog jezika polagaće se u školama 15. juna, test iz matematike 16. juna, a kombinovani test 17. juna. Preliminarni rezultati biće objavljeni 19. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 24. juna, a nakon toga učenici će predavati liste želja. Raspored učenika po školama biće istaknut 4. jula, posle čega sledi upis učenika u srednje škole 5. i 6. jula. Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu počinje 5. jula kada se predaje lista želja. Raspored učenika po školama izaći će 8. jula i istog dana će se učenici upisivati u škole.

Rangiranje kandidata će se vršiti na osnovu opšteg uspeha u poslednja tri razreda osnovnog obrazovanja i na osnovu rezultata ostvarenih na testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu iz prirodno-matematičkih i društveno –naučnih predmeta ( biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Od ove godine novina je vrednovanje uspeha na takmičenjima.

Prijava kandidata je od 29.maja do 09. juna.