Ana Brnabić: Ne, “Južni tok” već “Srpski tok” od Niša do Dimitrovgrada!

30. januar 2018. 13:00 Društvo Pirot Plus Online

Srbija će uskoro graditi trasu gasovoda od Bugarske do Srbije. Najpre interkonekciju od Niša, preko Dimitrovgrada, do granice. Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila da će se, umesto gasovoda "Južni tok", uskoro graditi "Srpski tok". Istovremeno će preduzeće "Južni tok", koje je formirano zbog projekta istoimenog gasovoda, biti preimenovano u - "Srpski tok".

- Trenutno projektujemo gasovod Niš - Dimitrovgrad i verujem da ćemo uskoro početi i da ga gradimo - rekla je Brnabićeva. - Plan Vlade i jedan od njenih prioriteta u okviru Berlinskog procesa je gasovod ka Bugarskoj. On preko "Turskog toka" postaje jedno od gasnih čvorišta ovog dela Evrope. Govori se i o LNG terminalu tečnog naftnog gasa u Aleksandrupolisu, koji će ići prema Grčkoj. I to je svakako jedan od naših alternativnih izvora gasa i pametnih energetskih politika.

Preduzeće pod novim imenom "Srpski tok" biće glavni izvođač radova gradnje gasovoda kroz Srbiju, a gas bi njime trebalo da krene od 2019. godine. Zadatak Srbije je da izgradi svoju mrežu i raširi srpski transportni sistem.