"Zapisnici sa sednica suda opštine pirotske" - Kako se Pirot razvijao dvadesetih godina

08. decembar 2021. 19:23 Kultura Pirot Plus Online

Istorijski arhiv u Pirotu objavio je novo izdanje “Zapisnici sa sednica suda opštine pirotske 1922 – 1929”. U Čitaonici Narodne biblioteke održana je promocija ove knjige.

Priređivač izdanja je arhivista Predrag M. Vidanović, a recenzent Davor Lazarević, direktor Istorijskog arhiva u Pirotu.

U izjavi za medije Predrag Vidanović je istakao da su ovi zapisnici pronađeni na smetlištu 1958. godine i imaju veliku simboliku. Kada se pogledaju stranice knjige može se videti kako se formirao kej, kako su se gradile određene zgrade i ustanove u Pirotu, naveo je Vidanović.

Ovo je prvi put da Istorijski arhiv izdaje dokumentarnu građu, a značaj ovog prvog toma je veliki, rekao je Davor Lazarević. Prema njegovim rečima sadržaj se odnosi na Pirot iz dvadesetih godina prošlog veka, kada je Pirot počeo da se transformiše iz orijentalne u evropsku varošicu.

Prvi tom ove knjige obuhvata period od 1922. do 1929. godine, drugi tom će sadržati zapise iz perioda 1930/31. godina, a treći tom će biti od 1932. do 1941. godine, rekao je Predrag Vidanović. On očekuje da drugi tom bude objavljen iduće godine, a potom i treći.