"Zaštita dojenja je zajednička odgovornost" - Nacionalna nedelja podrške dojenju

07. oktobar 2021. 16:00 Društvo Pirot Plus Online

Nacionalna nedelja podrške dojenju u našoj zemlji se obeležava svake godine u 40. nedelji jer toliko sedmica traje trudnoća i time se simbolično ukazuje na trenutak otpočinjanja dojenja. Ove godine se obeležava od 4. do 10. oktobra pod sloganom "Zaštita dojenja, zajednička odgovornost".

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. 

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Očuvanje zdravlja majke i deteta, kao osnovni početni postulat za budućnost, u velikoj meri zavisi od procenta dece na prirodnoj ishrani. Dojenje je najprirodniji dar, najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. Dojenje i majčino mleko unapređuju zdravlje majke i deteta. 

Nacionalni program podrške dojenju porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta je orijentisan na sprovođenje aktivnosti kroz sistem zdravstva od primarne do tercijarne zdravstvene zaštite. Program preporučuje model zdravstvenih usluga u kojem su potrebe trudnica, porodilja, babinjara i dece stavljene u centru okruženja koje ih podržava.

Rezultati poslednjeg istraživanja Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se samo 12,8% dece doji do šestog meseca života, a od rođenja do petog meseca života doji se 47,2% dece. Prema dostupnim podacima, bez obzira na uzrast prosečno trajanje dojenja je deset i po meseci.

U sklopu obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja Zavod za javno zdravlje Pirot, u saradnji sa Institutom "Batut", organizuje Konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova, o temi "Dojenje je poklon za ceo život".
Konkurs je namenjen deci predškolskih ustanova i učenicima osnovnih škola. 

*Foto: DZ Pirot, Služba patronaže