“Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine: arhitektura koja nestaje” - Održana promocija knjige Gorice B. Ljubenov

24. septembar 2021. 21:16 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji “Čedomir Krstić” održana je promocija monografije “Tradicionalno nasleđe u regionu Stare planine: arhitektura koja nestaje”, autorke dr Gorice B. Ljubenov.

Ovo delo je rezultat autorkinog višegodišnjeg istraživanja i obilaska sela na Staroj planini. Na tom zadatku imala je pomoć saradnika iz Pirota, Dimitrovgrada i Niša koji su obezbeđivali lokalne vodiče. U izjavi za medije Gordana Ljubenov kaže da su u prethodnim godinama ušli su u svaku mahalu, obišli mnoge kuće i beležili one koje su vredne da se sačuvaju. Cilj je, prema njenim rečima, bio da napravi delo koje bi moglo da služi svim generacijama, posebno mladima koji ne shvataju da imamo veliko bogatstvo i da u svet bez tradicije ne treba da idemo.

Na pitanje kakvo je stanje na terenu autorka ističe da su kuće devastirane, napuštene i neuko dograđivane, a seljani nisu u stanju da obnove svoje kuće zbog loše ekonomske situacije ili nemogućnosti pristupa. Govoreći o svemu ovome prof. dr Ljubenov ističe da je osnovni problem u Ministarstvu kulture koje je nadležno za očuvanje našeg kulturnog i graditeljskog nasleđa.

Posle opsežnog istraživanja i obilaska staroplaninskih sela autorka zaključuje da graditeljsko nasleđe na ovom području doživljava apsolutni kolaps.

Pored autorke Gordane B. Ljubenov o knjizi su ove večeri govorili Dragorad Kovačević, vlasnik Izdavačke kuće “Orion art” i Dragan Jovanović, novinar i pisac. Književno veče vodila je Kaja Pančić Milenković.