Topli Do, usnulo selo među staroplaninskim vrletima

08. februar 2020. 16:58 Gradska hronika Pirot Plus Online

Ekipa Naksi Plus radija i Portala plusonline danas je bila u Toplom Dolu. U pozadini ove priče, koju ćete čuti i pogledati, jeste Zimska služba za održavanje puteva JP”Komunalac” Pirot. O “Komunalcu” , zapravo, i neće biti nešto posebno reči, ali tek toliko da se zna kakav je odnos ovog Preduzeća prema svojim obavezama. Može se reći – pa to im je posao, pored ostalog, da čiste puteve. Tačno, i radnici ovog Preduzeća to rade predano i odgovorno.

Oko podneva smo se uputili ka Toplom Dolu. Vođa puta je, Miljan Stojanović, predsednik Saveta MZ “Topli Do”. Na Putu prema Temskoj snega na kolovozu nema. Bilo ga je oko petnaestak santimetara. Put je očišćen i posipan solju. Sada je put samo vlažan.

Od Temske se odvajamo ka Toplom Dolu. Uzanim planinskim putem, kojim se juče nije moglo čak ni solidnim terencem, krećemo se lako. Komunalac je blagovremeno intervenisao i put je danas prohodan i za putnički auto. Ovo je deo puta od Temske do Mrtvačkog mosta koji je na pojedinim mestima, kao što je Mokra stena, u veoma lošem stanju i sa visokim stepenom rizika za učesnike u saobraćaju. Snega na putu ima malo. Otoplilo je pa je i bačena so učinila svoje.  

Nedaleko od Mrtvačkog mosta sastaju se dve prelepe planinske reke, nešto manja Toplodolska i plahovita Visočica. Čiste kao suza. Dovoljno je da se sagnete i napijete. Vode ovih reka, sada mirnih i tihih, jer mesecima nije bilo valjane kiše, mogle bi se odmah flaširati, čini se kao da su tek potekle sa izvora.

Nastavljamo put Toplog Dola i ubrzo stižemo. Put je dobar, na kolovozu utaban sneg. Pored toga što smo imali nameru da vidimo u kakvom je stanju put do ovog sela, naš domaćin, Miljan Stojanović, predsednik Saveta MZ “Topli Do” svojim meštanima donosi i uručuje neophodne namirnice i lekove.

Jedna od najstarijih meštanki Toplog Dola, osamdesetsedmogodišnja, Vera Mijić, živi sa sinom u Toplom delu. Tiho, mirno, čuva nešto malo stoke i uglavnom se od toga živi. Kaže da joj je lepo i još uvek radi.

Tu u komšiluku živi Mirjana Mitić. Miljan je i njoj doneo nešto namirnica. Zahvalna je za pomoć i kaže da bi mnogo lakše bilo kada bi put od Temske do Toplog Dola bio u boljem stanju, da bar povremeno saobraća autobus.

Dragan Golubović, mada ima kuću u Pirotu, ne odriče se ni zimi svog ognjišta i sela. Ćerke su završile fakultete i žive u gradu kao i njegova supruga. Kuća je na samoj obali reke, čuje se njen žubor. Kaže da mu je lepo u selu, a svoju malu penziju nadoknađuje sečom i prodajom ogrevnog drveta. Nekoliko hektara mu je ostalo dedovine.

Na kraju razgovaramo sa Miljanom Stojanovićem, predsednikom MZ “Topli Do”. Ovde podno planinskih visova Stare planine ranije se smrkava pa žurimo i sa pričom i našim povratkom.

Bila je ovo priča o idiličnom i zavejanom Toplom Dolu. A, istakli smo i u kakvom je stanju put do sela. Biće lakše radnicima Komunalca kada se ovaj putni pravac bolje uredi. U planu je njegova sanacija. U lokalnoj samoupravi kažu da je u toku izrada projekta sanacije puta od Temske do sela. Prva merenja su obavljena, za očekivati je da tokom ove godine krenu i radovi.